Sinoć u večernjim satima, na kraju prve etape i vožnje od Bihaća, stigli su u Jajce gdje su noćili. Vanredne okolnosti zbog pandemije koronavirusa uvjetovale su da u 16. biciklističkom maratonu Bihać - Srebrenica "Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi" učestvuje samo 50 biciklista.

Jutros su učesnici 16. biciklističkog maratona Bihać - Srebrenica ispraćeni iz Jajca. Bicikliste je pozdravio načelnik Općine Jajce Edin Hozan upućujući zahvalnost svim učesnicima koji su se odvažili i ove godine, u okolnostima koje su pogodile cijeli svijet, nastaviti ovu humanu misiju i poželio im uspješan put i sretan dolazak na konačno odredište.

Na gostoprimstvu se zahvalio predsjednik Kluba ekstremnih sportova "Limit" Ermin Lipovača Lipa naglašavajući da i na ovaj način, suosjećajući s patnjom i bolom preživjelih Srebreničana, učesnici biciklističkog maratona odaju počast svim žrtvama genocida u BiH, s naglaskom na Srebrenicu, noseći parolu tokom cijele trase "Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi".

- U prethodnim godinama nas je znalo biti i više od 400, međutim zbog mjera i preporuka ponašanja uslijed pandemije koronavirusa, ove godine smo bili prinuđeni značajno smanjiti broj učesnika. Bez obzira na sve, iako nas je mnogo manje, nosimo istu poruku ne želeći prekinuti naš maraton. Jači nego ikad idemo prema Potočarima gdje ćemo odati poštovanje nevinim stradalnicima genocida. Želim se u ime svih učesnika zahvaliti načelniku općine Jajce na ukazanom gostoprimstvu - rekao je Lipovača.

Prva etapa u dužini 180 kilometara vozila se iz Bihaća preko Bosanskog Petrovca, Ključa, Mrkonjić Grada do Jajca gdje su sinoć noćili učesnici ovogodišnjeg biciklističkog maratona koji se vozi trasom dugom 500 kilometara. Danas se vozi druga etapa u dužini oko 164 km preko Donjeg Vakufa, Bugojna, Novog Travnika, Kaknja i Visokog do Sarajeva. Treća etapa se vozi sutra od Sarajeva do Srebrenice u dužini 161 km, saopćila je Općina Jajce.