open-navfaktor-logo
search
Poteškoće u radu
Iz MUP-a HNK tvrde: Migranti sve agresivniji prema policiji
Migranti pokazuju sve veću agresivnost prema policiji u vršenju policijskih poslova, te su sve češći napadi na ovlaštene službene osobe, ističu iz MUP-a HNK
07.05.2019. u 12:46
get url
text

Policajci MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona evidentirali su 118 intervencija prema migrantima od sredine maja prošle godine, kada je u HNK stiglo 297 migranata, koji su smješteni u Izbjeglički centar Salakovac, do konca prošlog mjeseca.

Pored narušavanja javnog reda i mira, kako ističu iz MUP-a HNK, migranti su na području ovog kantona počinili 24 krivična djela krađe, teške krađe, oštećenje tuđe stvari, te napadi na ovlaštene službene osobe.

Dodaju da se policijski službenici Uprave policije MUP-a HNK susreću sa niz poteškoća u provođenju operativnih mjera prema migrantima kao što su i problemi utvrđivanja identiteta i zakonske prepreke pri procesuiranju.

- Isto tako, migranti pokazuju sve veću agresivnost prema policiji u vršenju policijskih poslova, te su sve češći napadi na ovlaštene službene osobe. Pri vršenju krivičnih djela migranti koriste lažna imena, tako da imamo evidentirano da ista osoba počini više krivičnih djela pod različitim imenima - tvrde u MUP-u.

Pripadnici policijskih snaga MUP-a HNK od dolaska migranata u HNK do danas, naglašavaju, prema njima postupaju u skladu sa propisima BiH i međunarodnog prava, koje na poseban način štiti ljudska prava migrantske populacije.

Pored migranata koji su smješteni u Salakovac, velik broj njih je, ističu, ilegalno odnosno, krijumčarskim rutama stigao na područje HNK.

- Tako danas u HNK imamo migranata iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom, poput Palestine, Irana, Alžira, Bangladeša, Maroka - rečeno je u MUP-u, uz napomenu da je u protekloj godini na području HNK pronađeno 330 migranata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.