open-navfaktor-logo
search
Upućena inicijativa
Iz SNSD-a žele izmjenu sporazuma o osnivanju Instituta za nestale BiH, šta je zapravo namjera
Zastupnik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Milorad Kojić uputio je inicijativu čiji je cilj izmjena sporazuma koji se odnosi na osnivanje Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i promjenu u organizaciji upravljačke strukture.
Rešad Dautefendić
22.05.2023. u 21:55
get url
text

Ovom inicijativom, upućenom u Parlamentarnu skupštinu BiH, traži se od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine da formira radnu grupu koju bi činili predstavnici institucija BiH i entiteta i koja bi radila na izmjeni Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača za Institut za nestale.

Suština je da Međunarodna komisija za nestale (ICMP) više ne bude suosnivač već da to ostane samo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao Kojić, Vijeće ministara BiH bi imenovalo Upravni odbor instituta koji bi kao sada imao šest članova, po dva iz svakog konstitutivnog naroda, a Upravni odbor bi imenovao Kolegij direktora koji bi imao tri člana, po jednog iz svakog od konstitutivnih naroda. Proceduru bi trebala dogovoriti radna grupa. Nadzornog odbora vjerovatno ne bi više bilo, što je bio, tvrdi Kojić, ranije zajednički dogovor.

- Ranije je odlukom Vijeća ministara bila formirana radna grupa koja nije završila posao. Poslije toga je 2016. godine Vijeće ministara donijelo zaključak da se uđe u tu proceduru, ali to nije realizovano. Iz Vlade RS-a su dostavili prijedlog za člana te radne grupe. Ne znam da li su to učinili iz FBiH i Brčko distrikta. I ICMP je iznio tada želju da jedini osnivač Instituta bude Vijeće ministara – rekao je Kojić.

Međutim, iz izvora bliskih Institutu za nestale osobe tvrde da je krajnji cilj izmjena sporazuma blokada Instituta. Ističu da su od predstavnika RS-a stalni napadi na Institut i omalovažavanje i negiranje njegovog rada.

- U interesu im je da se Institut zatvori. Ne bi željeli da svjeto dana vidi ova baza podataka, koja će izaći jednog dana s procentima Bošnjaka, Srba, Hrvata. Među pet institucija koje žele svući s državnog na entitetski nivo je Institut za nestale osobe – kazao je naš sagovornik blizak Institutu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.