open-navfaktor-logo
search
Dokaz prijateljstva
Iz Turske u Novi Pazar stigao novi kontigent medicinske pomoći
Općoj bolnici u Novom Pazaru danas je isporučen još jedan šleper medicinske opreme i zaštitinih sredstava koji je upućen iz Turske.
13.06.2020. u 15:23
get url
text

Prilikom primopredaje medicinske pomoći u krugu novopazarske bolnice prisustvovali su zvaničnici Vlade Srbije, Grada Novog Pazara, Bošnjačkog nacionalnog vijeća i amabasade Republike Turske u Srbiji.

Turski ambasador u Beogradu Tanju Bilgic, podsjetivši na pomoć koju je njegova zemlja isporučila Srbiji u borbi protiv koronavirusa, rekao je da će Turska nastaviti da pruža pomoć. Zahvalio se svima koji su organizirali ovu pomoć, anaročito predsjedniku Vijeća za poslovnu saradnju Turske i Srbije Bayramu Akgulu.

- U ovom periodu treba da se pridržavamo zdravstvenih mjera. Kao i do sada Turska će uvijek biti iz Srbiju i uz Sandžak. Ostanite zdravi - poručio je Bilgic.

Direktor Opće bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović istakao je da su privrednici porijeklom iz Sandžaka još jednom pokazali da su pravi prijatelji i most saradnje između Turske i Srbije, te da prijateljstvo između predsjednika Turske i Srbije, Recepa Tayyipa Erdogana i Aleksandra Vučića, dobro rezultira ne samo kroz ovu pomoć nego i kroz trgovinsku razmjenu.

- Ovo je drugi šleper pomoći od početka COVID-19 pandemije. Ministarstvo zdravlja i Bayram Akgul iz Vijeća sa poslovnu saradnju dvije zemlje su učestvovale u ovoj priči, kao i ambasada Republike Turske. U teškim trenucima treba da se jave prijatelji. U ovom kontigentu je značajna pomoć. Imamo dosta opreme koja se može koristiti za intenzivne nege. Pored toga stigla je i značajana zaštitina oprema jer na žalost mi i dalje imamo problema sa koronavorusom - rekao je Mahmutović uputivši zahvalnost u ime osoblja i pacijenata bolnice.

On je potvrdio da je medicinska oprema namjenejna Opštoj bolnici dok će zaštitina oprema biti raspoređena za ostale zdravstvene ustanove u Sjenici, Tutini, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, kao i Kraljevu. Ukazavši da je ova pomoć građanima Sandžaka od građana Turske na inicijativu predsjednika Erdogana predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić je izrazila očekivanje da će ove donacije imati kontinuitet.

- Ova donacija je još jedan dokaz da su Bošnjaci Sandžaka i građani Turske porijeklom iz Sandžaka neraskidiv most saradnje između Turske i svih zemalja Balkana. Upućujem duboku zahvalnost turskom narodu, predsjednuku Erdoganu i Vijeća sa poslovnu saradnju između Turske i Srbije - kazala je Curić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je rekao da je ova pomoć značajna i da će olakšai liječenje pacijenata u Novom Pazaru.

- Narod Turske i Republika Turska je uvijek tu da pomogne, naročito rokom pandemie COVID-19 - poručio je Biševac.

Predaji pomoći prisustvovao je i potpredsjednik i ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić, a u istovaru opreme pomogli su i brigadiri Omladinske radne akcije (ORA) "Novi Pazar 2020" koja je otvorena prije dva dana. Dio medicinske pomoći bit će upotrijebljen za borbu protiv pandemije koronavirusa u Novom Pazaru i gradovima regije Sandžak.

U kontingentu pomoći pristigle iz Istanbula, između ostalog, nalazi se deset monitora za pacijente, deset pulsoxymetara, deset UV sterilizacijskih lampi, 50 regulatora oksigena, jedan videolaringoskop, tri laringoskopa, tri hirurška aspiratora, 400 kompleta bolničkih posteljina, 30 kreveta za pacijente intenzivne njege, 20.000 zaštitnih maski, 2.000 zaštitnih kombinezona, 1.500 vizira proizvedenih u omladinskim centrima Ministarstva sporta i mladih Turske, te 30.000 maski, 100 kutija od po 12 komada 350-mililitarskih sapuna za ruke, 110 kutija od po 60 komada 150-mililitarskih dezinficijenasa za ruke te 120 kutija sa po 12 vlažnih ručnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.