open-navfaktor-logo
search
Nastavili su
Iz UN-a odgovorili Musku: Evo plana za rješavanje gladi u svijetu s tvojih dva posto bogatstva
Direktor Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija iznio je plan potrošnje 6,6 milijardi dolara na borbu protiv gladi u svijetu, odnosno onih dva posto bogatsva Elona Muska. To je bio direktan odgovor na tvrdnje izvršnog direktora Tesle Elona Muska da će prodati dionice Tesle kako bi finansirao plan kada bi iz UN-ove organizacije opisali kako bi to tačno funkcioniralo.
19.11.2021. u 14:31
get url
text

VEZANI TEKST - Musk: Ako UN objasni kako dva posto mog novca može riješiti glad u svijetu, prodat ću dionice Tesle

David Beasley, direktor UN-ovog Programa za hranu, objavio je link koji vodi na sažetak plana od 1.000 riječi. Planira kako će UN rasporediti obroke i vaučere u vrijednosti od 6,6 milijardi dolara kako bi prehranili više od 40 miliona ljudi u 43 zemlje koje su "na rubu gladi", čime bi se spriječilo ono što Svjetski program za hranu (WFP) naziva "katastrofom koja se prijeti", prenosi CNN.

U dokumentu koji je Beasley objavio, WFP predlaže izdvajanje 3,5 milijardi dolara za direktnu kupovinu i isporuku hrane, dvije milijarde dolara za, kako je napisano, gotovinu i vaučere za hranu (uključujući naknade za transakcije) na mjestima gdje tržišta mogu funkcionisati, te trošenje još 700 miliona dolara za upravljanje novim programima hrane koji su prilagođeni uvjetima u zemlji i osiguravaju da pomoć stigne do najugroženijih.

Još 400 miliona dolara bi se koristilo za "upravljanje operacijama, administraciju i odgovornost" i koordinaciju lanca snabdevanja.

- Svijet je u plamenu. Upozoravao sam na savršenu oluju koja se sprema zbog Covida, sukoba, klimatskih šokova i sada, rastućih troškova lanca snabdijevanja - napisao Beasley.

Istakao je da je kriza gladi hitna, bez presedana, i da ju je moguće izbjeći, a u ovom tvitu je označio Muska, koji je najbogatija osoba na svijetu s neto vrijednošću od približno 288 milijardi dolara.

- Tražili ste jasan plan i otvorene knjige. Evo ga! Spremni smo da razgovaramo sa vama - i bilo kim drugim - ko je ozbiljan u vezi sa spašavanjem života - naveo je Beasley.

Od srijede popodne Musk nije odgovorio.

VEZANI TEKST - Dva posto Muskovog bogatstva moglo bi riješiti glad u svijetu

Razgovor između Muska i Beasleyja započeo je intervjuom za CNN prošlog mjeseca u kojem je Beasley zamolio milijardere da odmah pomognu u borbi protiv gladi u svijetu, posebno navodeći dva najbogatija čovjeka na svijetu: Elon Musk i Jeff Bezos.

Beasley je rekao da bi davanje šest milijardi dolara, ili dva posto Muskove neto vrijednosti, moglo pomoći u rješavanju gladi u svijetu.

Musk je odgovorio na Twiteru.

- Ako WFP može da opiše na ovoj temi na Tviteru tačno kako će šest milijardi dolara riješiti glad u svijetu, ja ću odmah prodati Tesline akcije i to učiniti. Ali to mora biti računovodstvo otvorenog koda, tako da javnost vidi kako se novac troši - napisao je Musk.

Beasley je ranije odgovorio na Muskove tvitove, uvjeravajući ga da postoje sistemi za transparentnost i računovodstvo otvorenog koda. Istakao je da mogu odgovoriti na Muskova pitanja i iznijeti jasan plan, kao i da se raduje raspravi s milijarderom jer su životi u pitanju.

Nije jasno da li su Musk ili Bezos vidjeli plan i da li će na kraju odlučiti dati svoju podršku. Predstavnica Bezosa, Angela Landers, odbila je da komentira prijedlog WFP-a, ali je ukazala na druge filantropske donacije koje je Bezos dao za borbu protiv gladi.

Musk je ranije davao obećanja na Twitteru, te izdvajao značajna sredstva za dobrotvorne poduhvate. Također je potpisao The Giving Pledge, obećanje da će donirati barem polovinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe tokom svog života, nešto što Bezos nije učinio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.