open-navfaktor-logo
search
Završena prva faza
Iz Vlade RS-a potvrdili: Prekogranični most na Savi bit će otvoren za promet tek za dvije godine
Prekogranični most na rijeci Savi bit će privremeno pušten u rad, ali samo za prijevoz materijala kako bi se gradila druga faza ovog projekta, dok bi upotrebnu dozvolu trebalo da dobije tek za oko dvije godine.
31.05.2022. u 11:45
get url
text

Ministrica građevinarstva i ekologije RS-a Srebrenka Golić kazala je danas na sjednici Narodne skupštine da je završena prva faza izgradnje mosta na Savi, a da druga faza, koja podrazumijeva brzu cestu od Bosanske Gradiške do Okučana dužine oko četiri kilometra, treba da se izgradi za dvije godine.

- To je vrlo teška dionica koja će podrazumijevati izgradnju dva mosta dužine od oko 530 metara i 169 metara, i planiran je jedan nadvožnjak i čvorište od više od 70 metara. Tek nakon te izgradnje, bit će sveobuhvatna upotrebna dozvola - navela je Golić.

Rekla je da su ministarstva Vlade RS-a i Vijeća ministara BiH nedavno na sastanku u Zagrebu sa predstavnicima Vlade Hrvatske dogovorila da se uradi tehnički prijem privremenog mosta koji bi koristio isključivo izvođač radova za prijevoz materijala, jer bi više od milion metara kubnih materijala trebalo da se utroši u drugoj fazi.

- Nakon dvije godine ćemo mi i resorno ministarstvo Hrvatske izdati sveobuhvatnu dozvolu – izjavila je danas Golić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.