"Iza mušebaka" Tahani Komarice: Roman o plesu žene savremenog doba između patrijarhata i liberalizma

Objavljeno: 09.11.17 u 15:02

Roman "Iza mušebaka" autorice Tihani Komarica koji govori o plesu žene savremenog doba između patrijarhata i liberalizma u kojem junakinja otkriva vlastiti put ka svrsi svog postojanja, bit će promoviran 10. novembra s početkom u 20 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu. 

Pozivnica za promociju knjige
Pozivnica za promociju knjige

Roman snažnim i jasnim ekspresijama, poput oštrog sječiva noža, neštedeći nijedan segment društva, razotkriva lažne moralne norme i isto to društvo poziva na odgovornost. Ovo je priča o kontroverzi našeg okruženja u kojem društvo nameće jedan sistem vrijednosti u kojem igra ulogu i kadije, i porote i dželata, a iza mušebaka realno živi sasvim drugi sistem vrijednosti.

- Samim tim je ovo priča o svakome od nas kao dijelu te cjeline i dovodi nas do ozbiljnih promišljanja i pitanja koje svako sebi treba postaviti: Ko sam ja? Da li sam ja mjera stvari? Odakle mi pravo za osudu i uigravanje u ulogu Boga? Gdje su moje granice? Najsanžnije emocije koje nas pokreću su ljubav i strah. Roman je napisan tako da se osjeti svaka emocija, da je proživljavate kao ličnu, i daje vam prostor da razumijete i drugačije izbore od vaših. Zanimljivo je da glavna junakinja sasvim svjesno se suočava sa vlastitim griješenjem i priznavanjem svojih grešaka sebi. To nas dovodi do pitanja ko je od nas spreman tako iskreno bolno suočiti se sa vlastitim istinama - stoji u opisu ovog književnog djela.

O njemu će na promociji nešto više reći Aida Kršo i Zamira Džinić.