Izabrani najbolji sportisti Bosne i Hercegovine u 2017. godini

objavljeno: 12.12.2017. u 21:26

Bosna i Hercegovine večeras je dobila novog kralja i kraljicu sporta. 

Teniser Damir Džumhur i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2017. godinu.

Svečana manifestacija proglašenja najboljih u organizaciji Nezavisnih novina i Radio-televizije BiH održana je večeras u hotelu Holiday u Sarajevu.

Džumhur je u 2017. godini ostvario historijski rezultat za bh. tenis i zasluženo je ponio epitet najboljeg sportiste BiH. U godini na izmaku osvojio je dva ATP naslova iz serije 250 i to u St. Peterburgu i Mokskvi, te sezonu završio na sjajnom 30. mjestu ATP rang liste. U konkurenciji osim Džumhura su bili fudbaler Edin Džeko i košarkaš Džanan Musa.

Larisa Cerić, članica Judo kluba Nippon iz Sarajeva, i u ovoj godini je ostvarila nekoliko velikih dostignuća. Osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Varašvi, te postala vicešampionka svijeta na Svjetskom prvenstvu u open kategoriji. Među tri nabolje našle su se još Aleksandra Samardžić (džudo) i Lejla Tanović (biciklizam).

Ove odluke jednoglasno je donio stručni žiri, kojim je predsjedavala proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović, a dodijeljene su nagrade još u 10 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponio je Košarkaški klub Igokea.

Nagrada za najboljeg trenera  je otišla u ruke Branislava Crnogorca, selektora džudo reprezentacije BiH, nagrade za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu pripale su reprezentativki BiH u tekvandou Katarini Kraišnik i karatisti Munibu Dedoviću. Nagrada za razvoj sporta pripala je USD Bosna, koja ove godine slavi veliki jubilej, 70 godina postojanja.

Stručni žiri je nagradu za fair-play dodijelio Slavenu Musi, bivšem treneru GOŠK-a. Nagrade za životno djelo dodijeljene su Raziji Mujanović, najboljoj bh. košarkašici svih vremena, koja je od ove godine članica Kuće slavnih, Mihailu Vukoviću koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju i ugledu ženske košarke u evropskim okvirima, te Milanku Mučibabiću, višestrukom šampionu i čovjeku koji je cijeli život uz džudo.

Titulu najtrofejnije bh. ekipe u sportu za invalide već godinama zasluženo nosi reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci. Nagrada za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripala je Igoru Ignjatoviću, kapitenu Košarkaškog kluba invalida Vrbas.

Srca čitalaca Nezavisnih novina i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je bh. kajakaš Darko Savić.