open-navfaktor-logo
search
Prirodni sastojci
Izbjegnite hemikalije i napravite sami sredstva za čišćenje
Prirodna sredstva za čišćenje mogu imati isti efekat kao ona koja kupite u trgovinama, a koja su puna hemikalija i nisu zdrava za vaše ukućane.
07.03.2022. u 18:04
get url
text

Stoga poigrajte se malo sa sastojcima koje svi imamo u svojim domovima i napravimo sredstva za čišćenje koja su bolja i zdravija i za ukućane i za okoliš.

Univerzalno sredstvo za čišćenje sa eteričnim uljima

Za ovo sredstvo potrebno vam je 175 mililitara vode, 60 mililitara etilnog alkohola, 5 do 10 kapi eteričnog ulja metvice, limuna ili slatke narandže te malo sapuna za pranje posuđa.

Sve sastojke stavite u flašu sa raspršivačem i dobro protresite. Posprejajte površinu koju želite očistiti i prebrišite sa krpom.

Odmašćivač sa limunom

U flašu sa raspršivačem stavite pola litra vode, dvije kašike soka od limuna, pola kašike tečnog sapuna, jedna kašika sode bikarbone.

Sredstvo za pranje stakla

Za čišćenje prozora možete koristiti sredstvo koje ste sami napravili od 450 mililitara vode, dvije kašike alhkoholnog sirćeta, dvije kašike etilnog alkohola i pet kapi eteričnog ulja metvice.

Sve sastojke stavite u posudu sa raspršivačem i dobro protresite. Pošpricajte krpu od mikrofibre i prebrišite prozor.

Sredstvo za čišćenje tvrdokornih mrlja

U zdjelu pomiješajte 60 mililitara sapuna za pranje suđa, 60 grama sode bikarbone, 5 kapi eteričnog ulja klinčića i par kapi vode.

Smjesu stavite na oštri dio spužvice za pranje suđa i oribajte tvrdokorne mrlje, a zatim prebrišite mokrom krpom.

Za čišćenje sudopera koristite smjesu napravljenu od pola kilograma sode bikarbone, 10 kapi eteričnog ulja klinčića, 10 kapi eteričnog ulja limuna, malo deterdženta za pranje suđa i par kapi vode

Pomiješajte sodu bikarbonu sa eteričnim uljima i držite u posudu sa hermetičkim zatvaračem. Malo smjese stavite u sudoper, dodajte malo sapuna za pranje suđa i par kapi vode te izribajte sudoper sa četkom a zatim temeljito isperite.

Odstranjivač plijesni

U pola litra vode dodajte dvije čajne kašike eteričnog ulja čajevca a zatim saspite u flašu sa špricaljkom i dobro protresite kako bi se tekućine spojile.

Obilno poštrcajte površine saplijesni i ostavite da djeluje 24 sata. Nakon 24 sata u posudu stavite 60 grama sode bikarbone i dodajte smjese vode i čajevca koliko je potrebno da dobijete ljepljivu pastu. Na četkicu za zube stavite malo paste i oribajte površinu na kojoj se nalazi plijesan. Potom isperite s čistom vodom. Ponavljate postupak dok ne uklonite plijesan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.