open-navfaktor-logo
search
Ima neka tajna veza
Izbor direktora OSA-e: Damir Mašić i prijatelji iz Rusije oduševljeni SNSD-ovom najavom
Realizacija ruskih interesa se ogleda i u pokušaju ograničavanja i usmjeravanja aktivnosti OSA-e kroz smjenu njenog rukovodstva, što je cilj kojeg Košarac i njegova politička opcija nastoje ostvariti, a što je naišlo na odobravanje Mašića, koji također, javna je tajna, gaji prisne odnose sa Manulikom
01.07.2019. u 21:51
get url
text
Damir Mašić

Politički direktor SDP-a Damir Mašić nije mogao sakriti oduševljenje i uzbuđenje zbog najava Staše Košarca, šefa Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da ta stranka neće podržati ponovni izbor Osmana Mehmedagića za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Promptno je reagirao na društvenim mrežama, indirektno pohvalivši stav SNSD-a uz identičnu "argumentaciju" koju u svojim već tradicionalnim atacima na OSA-u koriste zvaničnici SNSD-a, HDZ-a i pripadajućih satelitskih stranaka, "analitičara" i medija.

Već godinama je OSA na udaru tih struktura, uglavnom zbog činjenice da ta Agencija svojim djelovanjem predstavlja vjerovatno posljednju liniju otpora protivustavnim, nezakonitim i destruktivnim aktivnostima, kako onim koji dolaze iz BiH, tako i onim iz regiona, ali i malignom utjecaju Rusije u našoj zemlji.

Upravo zbog te činjenice su, neovisno o stranačkoj pripadnosti i uglavnom lišeni prizemnih politikantskih motiva, predstavnici gotovo svih probosanskih političkih opcija davali bezrezervnu podršku aktuelnom rukovodstvu OSA-e i aktivnostima koje ta Agencija provodi. Gotovo svih, uzimajući u obzir postojanje onih koji, uprkos deklarativnom probosanskom opredijeljenju, radije u praksi zastupaju interese SNSD-a, HDZ-a te zemalja iz regiona i Rusije.

Jedan od takvih je, očigledno, i politički direktor SDP-a te šef Kluba te stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Da bi se adekvatnije razumjeli njegovi motivi zbog kojih priziva uspjeh SNSD-a u borbi za Mehmedagićevu smjenu, pored onih politikantskih, pokušat ćemo ih ilustrirati sa nekoliko fotografija.

Na prvoj možemo vidjeti ranije spomenutog Košarca u društvu uposlenika Ambasade Rusije u BiH Nikolayja Manulika. Ništa sporno, reklo bi se, uzimajući u obzir SNSD-ovo otvoreno zastupanje ruskih interesa u BiH.

Realizacija tih interesa se ogleda i u pokušaju ograničavanja i usmjeravanja aktivnosti OSA-e kroz smjenu njenog rukovodstva, što je cilj kojeg Košarac i njegova politička opcija nastoje ostvariti, a što je naišlo na odobravanje Mašića, koji također, javna je tajna, gaji prisne odnose sa Manulikom.

Kada je Mašić u pitanju, "slučajnostima" nikad kraja. Dio njegovog kruga prijatelja je, pored ruskog "diplomate", i Davor Franić, šef Kabineta direktora Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske, kojeg su slovenački mediji označili kao glavnog aktera tamošnje afere sa priluškivanjem zvaničnika involviranih u arbitražni postupak oko Piranskog zaljeva i afere sa vrbovanjem selefija u BiH. Kada još u obzir uzmemo izostanak bilo kakve smislene reakcije SDP-a na aferu koja je ne tako davno uzdrmala BiH i region, dolazi se do zaključka da Mašićev izbor prijatelja i odnos prema OSA-i nisu nikakav plod slučajnosti.


2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.