open-navfaktor-logo
search
Idealnih 11
Izbor Faktora: Ovo je najbolji tim 8. kola Premijer lige BiH
Osmo kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine obilježio je domaći kiks Željezničara, što su iskoristili fudbaleri Sarajeva i otišli na plus pet.
23.09.2020. u 20:36
get url
text

Željo je na Grbavici senazcionalno izgubio od Krupe 0:1, dok je Sarajevu pripao derbi protiv Slobode u Tuzli 2:3.

Do prve pobjede stigli su fudbaleri Radnika, razbivši Olimpik sa 4:0, a Borac je još jednom bio uspješan na domaćem terenu i savladao Tuzla City sa 2:0. Velež je prekinuo seriju od tri meča bez pobjede i upisao trijumf na gostovanju kod Mladosti 1:2.

Hercegovački derbi (Zrinjski - Široki) otkazan je zbog nastupa Mostaraca u Evropi.

Sportska redakcija portala Faktor.ba odabrala je tim kola:

Bojan PAVLOVIĆ, Marko JOVANOVIĆ, Almedin ZILKIĆ (FK Borac) - Banjalučani su savladali Tuzla City sa 2:0 i zadržali maksimalan učinak na domaćem terenu (pet pobjeda). Velike zasluge idu na račun golmana Bojana Pavlovića, koji je u ranoj fazi utakmice odbranio penal Voji Ubiparipu. Požrtovani Marko Jovanović je komandovao odbranom, a bio opasan tokom prekida, dok je Almedin Zilkić još jednom pokazao da je među najboljim igračima Borca. Dobar meč krunisao je pogotkom za 2:0, što mu je četvrti pogodak u sezoni.

Mirko OREMUŠ, Matthias FANIMO (FK Sarajevo) - Važna pobjeda Bordo tima na uvijek neugodnom gostovanju na Tušnju. Bilo je 2:3. Dobar posao na desnom boku odradio je Mirko Oremuš, neutraliziravši sve opasnosti koje su prijetile s te strane. Fanimo je bio dvostruki strijelac, postigao prve golove u dresu Sarajeva i pokazao koliko može biti opasan kada ima dovoljno prostora. Na Tušnju je imao i više od toga.

Igor MAKITAN, Ajdin Redžić (FK Krupa) - Gosti su kreirali najveće iznenađenje osmog kola i savladali Željezničar na Grbavici sa 1:0. Meč je odlučio kapiten Krupe Igor Makitan, koji se najbolje snašao poslije katastrofalne reakcije Željinog golmana Irfana Fejzića. Pored gola za tri zlata vrijedna boda, Makitan je komandovao odbranom Krupe, dobio veliki broj zračnih duela... Ajdin Redžić je na Grbavici djelovao svježe, imao mnogo pretrčanih kilometara, a kada je bilo potrebno, znao je sačuvati loptu, "ukrasti" koju sekundu. Možda je nagovijestio povratak u staru formu.

Slaviša RADOVIĆ, Samir RADOVAC (FK Velež) - Itekako bitan trijumf Rođenih na gostovanju kod Mladosti nakon tri vezane utakmice bez pobjede. Slaviša Radović bio je među najboljim pojedincima, prijetio iz prekida, u prvom poluvremenu pogodio i okvir gola iz slobodnog udarca. Samir Radovac postigao je pogodak za pobjedu, a bio je i glavni kotačić veznog reda Mostaraca tokom svih 90 minuta.

Vladimir BRADONJIĆ, Nedim Mekić (Radnik) - Semberci su konačno stigli do prve pobjede u sezoni. Radnik je razbio Olimpik 4:0. Bradonjić je bio među najboljim pojedincima na terenu. Postigao je dva pogotka - za 1:0 i 3:0. Zanimljivo da je brzonogi krilni fudbaler zatresao mrežu Olimpika već u 1. minuti, poslije čega je domaćoj ekipi bilo mnogo lakše igrati. Odličnu partiju u ovom susretu za ekipu Slavka Petrovića pružio je Nedim Mekić, a pogodak u 65. minuti za vodstvo Radnika od 3:0 bio je prvjenac za 25-godišnjeg veznjaka u ovoj sezoni. 

Dženis BEGANOVIĆ (FK Sloboda) - Njegov tim je poražen je od Sarajeva, a Beganović je pogodio i u trećem vezanom susretu. "Bomba" iz 89. minute definitivno je najljepši potez na utakmici, ali i kompletnog osmog kola, a na Beganovićevu i Slobodinu žalost to je bilo dovoljno samo da ublaži poraz.

 
Trener kola

Velimir STOJNIĆ (Krupa) - Debi kakav je samo mogao sanjati. U utakmici gdje je njegov tim bio potpuni autsajder, znao je da mnogo toga ne može izgubiti, a da dobiti može mnogo. Tako je i bilo. Organizovanom i disciplinovanom igrom Krupa je stigla do pobjede, a da Željo čak nije kreirao ni mnogo ozbiljnih prilika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.