open-navfaktor-logo
search
Veliki interes
Izbori u SAD-u: Glasači s nestrpljenjem očekuju rezultate
Glasanje u državama na istoku SAD-a, koje je počelo u 06.00 sati po lokalnom vremenu, još uvijek traje
06.11.2018. u 22:29
get url
text

Birači u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) danas biraju novi saziv Predstavničkog doma i trećinu saziva Senata, a to su prvi izbori od dolaska na vlast aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasanje u državama na istoku SAD-a, koje je počelo u 06.00 sati po lokalnom vremenu, još uvijek traje.

Polet, porijeklom iz Haitija, glasala je na Manhattanu, a u razgovoru za AA je kazala da su ovi izbori bitni i za migrante, dodajući da su oni vrlo važan dio američkog društva.

-Veoma je važno izaći i glasati. Na glasačkom mjestu možemo izraziti ono za što se borimo. U ovakvom okruženju ne možemo samo sjediti kod kuće i posmatrati našu borbu - rekla je ova građanka.

Charlie Brown iz New Yorka je istakao da je ustao rano jutros i došao glasati.

-Glasao sam kako bih na taj način izrazio svoje mišljenje o dešavanjima u našoj zemlji. Ovi izbori su pokazatelj da smo mi demokratija, da imamo različite ideje i da se možemo slobodno izraziti - kazao je ovaj Amerikanac.

Francis, još jedan glasač na Manhattanu, istakao je da su ovi izbori vrlo važni te dodao da s nestrpljenjem očekuje rezultate. Bobby, koji je glasao u Washingtonu, kazao je da su za njega ovi izvori vrlo bitni, ponajviše zbog ekonomskih pitanja u zemlji. Amerikanka Sarah Green je izjavila da su izbori odlična prilika jer svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje.

-Bila sam dosta neutralnija osoba prije nego što je Donald Trump izabran za predsjednika, ali se sada osjećam bliže ljevici - rekla je Green.

Biračka mjesta otvorena su u svim dijelovima SAD-a shodno vremenskim zonama, a prvi na birališta su jutros izašli birači u Vermontu. 

Mogućnost prijevremenog glasanja već je iskoristilo više od 36 miliona američkih birača, što je skoro dvostruko više od broja glasača koji su tu mogućnost koristili na izborima 2014. godine.

Analitičari tvrde da je i to pokazatelj velikog interesa birača na ovim izborima na kojim Demokratska partija želi preuzeti vlast od trenutno vodećih republikanaca u oba doma Kongresa.

Birači danas biraju svih 435 zastupnika Predstavničkog doma te 35 od ukupno 100 zastupnika u Senatu.

Republikanska partija trenutno ima većinu u oba doma Kongresa. Trenutni omjer zastupnika u Senatu je tijesnih 51:49 u korist republikanaca koji i u Predstavničkom domu imaju 23 zastupnika više od demokrata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.