open-navfaktor-logo
search
Slaba izlaznost
Izbori u Španiji: Dvoje umrlo u pokušaju da glasaju, starac uhapšen s pištoljem
Nakon što su opet propali pregovori oko formiranja Vlade između lijevog centra Socijalističke radničke partije (PSOE) premijera Pedra Sancheza i manjinske lijeve formacije Unidas Podemos, održavaju se vanredni izbori
10.11.2019. u 20:46
get url
text

Lokalne vlasti malog grada na sjeveroistoku Španije kažu da je policija uhapsila muškarca koji je nosio pištolj na biračkom mjestu na parlamentarnim izborima u nedjelju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Gradonačelnik Amposta Adam Tomas kaže da je 70-godišnji muškarac nosio oružje u torbi i da je uhapšen kad je odbio da ga pokaže policajcima unutar biračkog mjesta u jednom gradu na području Katalonije.

Takođe, španska vladina zvaničnica Isabel Goicoechea izjavila je da su dvije osobe poginule dok su pokušavale da glasaju. Lokalni mediji navode da je starija žena umrla nakon što je izgubila svijest dok je bila na putu da glasa, dok je stariji muškarac navodno imao srčani udar na biračkom mjestu na sjeveru Baskije.

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je izlaznost na izborima u nedjelju manja za četiri postotna boda u odnosu na ona od prije šest mjeseci, kada su socijalisti pobijedili, ali nisu imali većinu za formiranje nove vlade.

Građani Španije glasali su danas na četvrtim parlamentarnim izborima u četiri godine i drugim prijevremenim u 2019.

Lideri španskih političkih stranaka pozvali su ranije danas sve građane da glasaju, jer su se povećali strahovi od slabe izlaznosti.

Nakon što su opet propali pregovori oko formiranja Vlade između lijevog centra Socijalističke radničke partije (PSOE) premijera Pedra Sancheza i manjinske lijeve formacije Unidas Podemos, održavaju se vanredni izbori.

PSOE je na izborima u aprilu osvojila najviše glasova, ali ipak nedovoljno da samostalno formira Vladu zbog čega su uslijedili mukotrpni pregovori s Unidas Podemosom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.