open-navfaktor-logo
search
Počela izborna šutnja
Izbori u Srbiji sutra: Više od 6,5 miliona birača i 21 lista za parlament
U Srbiji se sutra održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, na kojima pravo glasa ima 6.583.665 građana. Oni će svoje biračko pravo moći da iskoriste na 8.386 biračkih mjesta.
20.06.2020. u 09:46
get url
text

Građani glasaju za novi saziv Skupštine Srbije, Parlamenta Vojvodine i odbornike lokalnih samouprava. 

Birači će na parlamentarnim izborima moći glasati za 21 listu, a na pokrajinskim izborima u Vojvodini učestvuje devet izbornih lista. Uoči izbora, cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije spušten je sa pet na tri posto.

Biračka mjesta bit će otvorena od sedam sati ujutru do 20 uvečer, a onima koji se u momentu zatvaranju biračkih mjesta, 21. juna u 20 sati zateknu na biralištima, bit će omogućeno da glasaju.

Maske i rukavice će biti obavezne za članove biračkih odbora na izbornim mjestima, dok se biračima preporučuje da ih nose.

Predizborna tišina, odnosno zabrana izborne propagande, počela je 18. juna u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mjesta, 21. juna u 20 sati.

Preliminarne rezultate izbora Republička izborna komisija (RIK) će objaviti tokom noći u nedelju, a rok za objavljivanje konačnih rezultata je četvrtak, 25. juna u 20 sati, ukoliko se ne ponavlja glasanje na pojedinim mjestima.

Prva na glasačkom listiću je lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu", pod rednim brojem dva je "Ivica Dačić - SPS - JS - Dragan Marković Palma", a zatim slijede, "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", "Savez vojvodanskih Mađara - Ištvan Pastor", "Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju".

Za njima će pred biračima biti liste "Za Kraljevinu Srbiju - Žika Gojković", "Ujedinjena demokratska Srbija", "Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca", "Metla 2020".

Deseti na glasačkom listiću naći će se "Milan Stamatović - Zdravo do pobede - Dragan Jovanović - Bolja Srbija - Zdrava Srbija", zatim sledi "SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin", "Milica Đurdević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

Slijede liste "Narodni blok - Velimir Ilić - general Momir Stojanović", "Sergej Trifunović - Pokret slobodnih građana", "Suverenisti", "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina", "Grupa građana: 1 od 5 miliona", "Nek maske padnu - Zelena stranka - Nova stranka", "Čedomir Jovanović - Koalicija za mir", "Ruska stranka - Slobodan Nikolić" i "Pokret Levijatan - Živim za Srbiju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.