open-navfaktor-logo
search
Načelnici i vijeća
Izbori u TK: SDA jedina parlamentarna u svim općinama, velika "gužva" u vijećima
Kako brojanje glasova odmiče, postaje sve jasnije ko će biti gradonačelnici i načelnici općina u TK, ali i koje će stranke imati predstavnike u općinskim i gradskim vijećima.
17.11.2020. u 14:10
get url
text

Kada su u pitanju načelnici, SDA će ih u TK sigurno imati četiri, SDP tri, PDA dva, Socijaldemokrati (SD) BiH i Stranka za BiH po jednog, dok će jedan načelnik biti nezavisan. Nakon nešto više od 90 posto prebrojanih glasova, situacija u Kalesiji je neizvjesna, a Sead Džefić (NBL) vodi sa samo 19 glasova ispred kandidata SDA Zijada Kulanića. U ovoj općini, već sada je jasno, odlučit će glasovi iz inostranstva.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Fahrudin Skopljak kaže da je SDA zadržala poziciju najjače političke partije u TK.

- Pred izbore imali smo četiri načelnika, sada imamo četiri izborene pozicije, a očekujemo da glasovi putem pošte donesu prevagu našem kandidatu u Kalesiji. Time bismo povećali broj načelnika u odnosu na ono što smo imali - kaže Skopljak.

SDA će od načelnika imati Tajiba Muminovića u Teočaku, Samira Kamenjakovića u Živinicama, Kemala Bratića u Doboj Istoku i Begu Gutića u Banovićima. SDP ima Jasmina Imamovića u Tuzli, Edina Dervišagića u Gradačcu i Nusreta Helića u Gračanici. PDA će imati Jusufa Čavkunovića u Kladnju i Zudina Mahmutovića u Sapni. Edin Delić iz SD-a pobijedio je u Lukavcu, Admir Hrustanović iz SBiH u Čeliću, a nezavisni kandidat Nihad Omerović u Srebreniku.

Dodajmo da je na prethodnim lokalnim izborima SDA imala sedam načelnika, SDP pet, a NBL jednog. S obzirom na formiranje PDA i SD-a, te prelazak Kamenjakovića iz SDP-a u SDA, SDA je pred ove izbore imala četiri načelnika, a SDP trojicu.

Iz Kantonalnog dobora SDP-a Tuzla u izbornoj noći saopćili su da su ostvarili ubjedljive pobjede u Tuzli, Gračanici i Gradačcu te zajedno sa drugim političkim strankama doprinijeli pobjedi kandidata za načelnike u Čeliću i Kladnju.

Predsjednik SD-a Enver Bijedić kaže da je ova stranka, koja je prvi put izašla na izbore osvojila ukupno oko 18.000 glasova.

- Prema trenutnoj situaciji, imat ćemo 26 vijećnika, a nije isključeno da se taj broj poveća. Zbog situacije s COVID-19 nismo bili u mogućnosti da se predstavimo biračima na skupovima i tu smo bili hendikepirani kao nova stranka, dok su SDP i SDA bili u prednosti jer oni imaju dio sigurnog glasačkog tijela - kaže Bijedić.

Situacija u 13 gradskih i općinskih vijeća TK bit će veoma zanimljiva jer je veliki broj stranaka postao parlamentaran, a jedino će SDA imati vijećnike u svih 13 općina. SDA za sada vodi u šest općina i to Čeliću, Teočaku, Kladnju, Srebreniku, Doboj Istoku i Živinicama. SDP vodi u Tuzli, Gračanici i Gradačcu, PDA u Sapni i Banovićima, NBL u Kalesiji, SD u Lukavcu.

- Na prethodnim izborima imali smo oko 90 vijećnika, a sada bismo mogli ići i do 95, što znači da smo i na taj način potvrdili vodeću poziciju - kaže Fahrudin Skopljak.

Kako će šarolika situacija biti u vijećima možda najbolje ilustrira situacija u Kladnju, gradiću sa 11 i po hiljada birača, gdje će vijećnike imati čak 10 političkih subjekata i to redom: SDA, SD, PDA, Nezavisna lista Kladanj, NBL, SBB, SDP, NiP, DF i BPS. U mnogo većoj Tuzli u vijeće ulazi čak 11 političkih subjekata SDP, SDA, SD, Tuzlanska alternativa, SBB, Platforma za progres, DF, NS, SBiH, PDA i HDZ, a nije isključeno da se u vijeće probije i NiP.

Kako je trenutna situacija u glasanju za gradska i općinska vijeća TK, pogledajte na fotografijama:

{$galerijaFotografija}

 

 

Izbori u TK
1 od 20
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.