Turska

Izdat nalog za hapšenje 1.112 pripadnika FETO-a u 76 turskih gradova

Objavljeno: 12.02.2019. u 11:00

Republičko tužilaštvo u Ankari protiv pripadnika FETO-a u vezi s namještanjem ispita za prijem u policijsku službu 2010. godine, tačnije u vezi s protivzakonitim aktivnostima na osnovu kojih su brojni policijski službenici ostvarili napredak u službi

FOTO: Arhiv

U okviru istrage protiv terorističke organizacije FETO, tursko tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje najmanje 1.112 osoba u 76 turskih gradova, a riječ je o osobama za koje se sumnja da su uključene u namještanje ispita za napredovanje u policijskoj službi, javlja Anadolu Agency (AA) . 

Republičko tužilaštvo u Ankari protiv pripadnika FETO-a u vezi s namještanjem ispita za prijem u policijsku službu 2010. godine, tačnije u vezi s protivzakonitim aktivnostima na osnovu kojih su brojni policijski službenici ostvarili napredak u službi. 

Riječ je o pripadnicima FETO-a koji su preko infiltriranih članova u obrazvonim institucijama prije ispita došli do pitanja koja su podijelili članovima FETO-a u 75 turskih gradova, te ima tako omogućili da budu unaprijeđeni za komesare. U 76 turskih gradova pokrenuta je istovremena akcija hapšenja osumnjičenih 1.112 osoba. 

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO), koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a čije je izručenje formalno tražila Turska, odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula. Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika. 

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč. Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali i turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno više od 2.000 osoba. 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije