open-navfaktor-logo
search
Imunizacija
Izdato uputstvo za primanje treće doze vakcine u Kantonu Sarajevo
Na osnovu zbirnih podataka iz Informacionog sistema Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, ukupno 167.493 stanovnika Kantona Sarajevo su u potpunosti vakcinisana, što predstavlja 50,4 posto stanovništva starijeg od 18 godina.
18.11.2021. u 12:06
get url
text

Iz Ministarstva zdravstva KS navode da se cirkulacija SARS-CoV-2 očekuje u narednom periodu, zajedno s drugim respiratornim virusima.

Ističu da vakcine protiv COVID-19 pružaju visok nivo zaštite od hospitalizacije i smrtnih ishoda, a kako bi se zadržao taj nivo zaštite u zimskom periodu, Stručno savjetodavno tijelo (SST) za imunizaciju FBiH preporučuje revakcinaciju osoba koje su pod najvećim rizikom od ozbiljnih oblika bolesti, i drugih grupa prema ranije definiranim prioritetima.

Tu spadaju zdravstveni radnici i pomoćno osoblje u zdravstvenim ustanovama; starije osobe u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih i njegovatelji; osobe s više od 75 godina starosti; osobe od 60. do 74. godine; osobe mlađe od 75 godina, naročito ranjive zbog kliničkih stanja/vakcinacija trećom dozom te grupe je ranije započeta; osobe s manje od 60 godina i s hroničnim bolestima i stanjima; te osobe zaposlene u značajnim javnim službama - policija, obrazovanje, socijalne službe i drugi, te ostale dobne skupine.

Preporuke za treću dozu po proizvođaču vakcine: Pfizer - šest mjeseci nakon druge doze (za imunokompromitirane kategorije, prema preporukama SST-a, nakon dva mjeseca od druge doze); AstraZeneca - šest mjeseci nakon druge doze; Johnson&Johnson - dva mjeseca nakon prve doze; Moderna - šest mjeseci nakon druge doze (za imunokompromitirane kategorije, prema preporukama SST-a, nakon dva mjeseca od druge doze); te Sinopharm i Sinovac - tri do šest mjeseci mjeseci nakon druge doze.

Ako je osoba bolovala COVID-19 pa primila dvije doze u rasporedu preporučenom za određenu vrstu vakcine, navedeno je da još nema preporuke za primanje treće doze, ali ako je osoba bolovala COVID-19, a nikada nije vakcinisana, prvu dozu će primiti tri do šest mjeseci nakon oporavka, a drugu dozu šest mjeseci nakon prve.

Međutim, ako je osoba primila dvije doze vakcine, pa nakon toga bolovala COVID-19, nakon šest mjeseci od oporavka može primiti treću dozu.

Kao treću dozu moguće je primiti istu vrstu vakcine s kojom je započeta primarna serija, a moguće je i primiti vakcinu drugog proizvođača, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.