Izetbegović primio delegaciju Vlade njemačke Savezne pokrajine Baden-Württemberg

objavljeno: 20.04.2018. u 15:53

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas delegaciju Vlade njemačke Savezne pokrajine Baden-Württemberg, predvođenu predsjednikom Winfriedom Kretschmannom.

Predsjedavajući Izetbegović naglasio je tradicionalno dobre i prijateljske odnose Bosne i Hercegovine sa SR Njemačkom, iskazavši uvjerenje da će ova posjeta doprinijeti značajnijem proširenju saradnje, posebno u oblasti ekonomije i obrazovanja.

Predsjednik Vlade Baden-Württemberga Kretschmann informisao je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da se u njegovoj delegaciji nalazi veliki broj privrednika, predstavnika obrazovnih institucija, kao i predstavnika civilnog društva, koji dolaze sa namjerom da doprinesu intenziviranju odnosa između Bosne i Hercegovine i pokrajine Baden-Württemberg. Rečeno je da vlasnici kompanija iz ove pokrajine namjeravaju da investiraju u Bosni i Hercegovini, te da je neophodno raditi na jačanju vladavine prava, transparentnosti i uklanjanju birokratskih prepreka za realizaciju ovih investicija.

Razgovarano je i o sistemu dualnog obrazovanja u Njemačkoj i njegovoj mogućoj primjeni u stručnom obrazovanju radne snage u Bosni i Hercegovini, uz ekspertnu podršku njemačkih partnera.

Tokom sastanka govorilo se i o Strategiji dunavske regije i mogućnosti da se Bosna i Hercegovina uključi u realizaciju projekata unutar te strategije.