open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Izetbegović: Delegati iz SDA neće prisustvovati sjednici, odlučili smo tako onemogućiti usvajanje nakaradnog zakona
Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH, nije uvažio zahtjev SDA da otkaže današnju sjednicu Doma naroda, te su delegati iz SDA odlučili da joj ne prisustvuju i tako zasad onemoguće donošenje nakaradnog prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje su predložili delegati iz HDZ-a. 
26.04.2022. u 11:08
get url
text

Kazao je ovo Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Hitna sjednica je bila zakazana za 11 sati, a na njenom dnevnom redu je bio prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje su predložili delegati iz HDZ-a. 

- Obratio sam se jučer gospodinu Čoviću sa zahtjevom da otkaže današnju sjenidcu. Radi se o pokušaju da se donose zakon koji je protivustavan, o kojem nema dogovora jer evo preko godinu trajali su pokušaji da se postignu dogovori, zakonu koji nije prošao kroz Interersornu radnu grupu koja je i napravljena za potrebe definisanja izbornog zakonodavstva, zakonu koji će onemogućiti provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava poput presude Sejdić-Finci, i zakonu koji ignoriše zahtjeve OSCE/ODIHR-a da se naprave izmjene koje će garantovati fer i poštene izbore - kazao je Izetbegović.

Dodao je da je Čović ipak odlučio da održi sjednicu.

- Ako bi taj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona prošao, a prošao bi u Domu naroda uz glasove HDZ-a i SNSD-a, zakomplikovalo bi se pitanje usvajanja izmjena Izbornog zakona koje su sutra na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma koje je uradila Interresorna radna grupa i odnose na upravo na integritet izbornog procesa. Odlučili smo da ne prisustvujemo sjednici Doma naroda i tako zasad onemogućimo donošenje ovog nakaradnog prijedloga - dodao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da ne bi nagađao kako će se sutra na sjednici Zastupničkog doma ponašati SNSD, dodavši da je njihovo ponašanje nepredvidivo kroz cijeli mandat.

On ne smatra da će se ovim potezom delegata SDA išta promijeniti u smislu neke "osvete" na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma.

- Nema te stvari koju HDZ i SNSD nisu iskoristili, blokade, nedolazak na sjednicu. Ne bih rekao da će im ovo nešto pomoći u tome. A rasplet će se desiti nakon izbora u oktobru – istakao je Izetbegović.

Odgovorio je da bi izbori trebali uslijediti i da će svi početi raditi u skladu s Ustavom i zakonom.

VEZANI TEKST - Igre u Parlamentu BiH: Ni HDZ-ove ni "tehničke" izmjene Izbornog zakona neće proći

- Trebat će tu podrška međunarodne zajednice, eventualno nametanje odluka kojima bi se otklonili otpori da se radi po Ustavu i zakonu – rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li misli da će visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuti budžet i riješiti pitanje finansiranja izbora, Izetbegović je naglasio da bi visoki predstavnik trebalo mnogo toga da odradi do izbora ove godine, reagira na sve ono što se bude bojkotovalo i nezakonito i neustavno zaustavljalo.

Kada je riječ o tome da li vidi rasplet političke situacije do izbora na jesen i mogućnost da budu doneseni neki ključni zakoni, Izetbegović je istakao da su oni uvijek na predispoziciji, ali da je SNSD to odbio i to prilično drsko.

- Bili smo raspoloženi da se razgovara i nađu rješenja o pitanju državne imovine, oko Inzkovog zakona... Do SNSD-a je. Možda će se smekšavati s obzirom na promjenu situacije u svijetu, onoga što se dešava oko Ukrajine, možda će dodatno spusti durbin i možda stvari krenu – dodao je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.