Izetbegović: Direktor OSA-e je profesionalac, dodijeljen je da čuva moga oca, nismo ga birali, radi časno

Objavljeno: 17.07.17 u 12:37 Autor: N. P.

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, ocijenio je danas na vanrednoj konferenciji za medije kako se nastavlja pritisak na pravosudne institucije u BiH, ali i na Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA). Podsjetio je kako je Mirlorad Dodik, predsjednik SNSD-a i RS-a, u više navrata OSA-u nazvao neprijateljskom organizacijom.

Osman Mehmedagić
Osman Mehmedagić

- Cilj ove kampanje je da se fabrikovanjem tobožnjeg međunacionalnog sukoba i tobožnjeg nezakonitog rada vrši pritisak kako bi se omogućilo fabrikovanje i uplitanje u kadrovska pitanja i rad unutar Agencije- kazao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje o napadima na OSA-u, Izetbegović je objasnio da on brani cijeli sistem koji brani ustavnopravni poredak u BiH i koji brani BiH od organiziranog kriminala.

- Ja vas sve ovdje pozivam da posmatrate taj proces, koji za sada nije baš jasan i transparentan, od pokušaja da se taj čitav sistem stavi pod politički utjecaj, od Ustavnog suda, VSTV-a, imenovanja sudija na raznim nivoima, zapošljavanja njihove djece i njhovih supruga, kupovine tih ljudi, smjeni, dizbalansa u VSTV-u, pritiska na OSAu. Ništa konkretno vi nemate kada je u pitanju prozivanje OSA-e. Samo imate neke procese, za koje ja znam, a za koje vi ne znate i koje ću potpuno otvoriti. Danas neću direktno govoriti o tome da se utječe na kadrovsku politiku OSA-e, da se ljudi iz političkih stranaka imenuju – izjavio je Izetbegović.

Aktuelni direktor OSA-e Osman Mehmedagić je zaposlen u državnoj službi, kazao je Izetbegović, oko 35 godina. Ovo pojašnjenje u vezi Mehmedagića uslijedio je nakon što je novinar RTRS-a kazao kako je "Mehmedagić bio blizak Aliji Izetbegoviću i kako je imenovan na čelo OSA-e po stranačkoj liniji". 

- Radio je u SDB-u, kada je dodijeljen da bude pratilac moga oca i mi smo ga tada prvi put vidjeli. On je profesionalac. Njega nije ni moj otac, ni ja, niti SDA izabrala da prati mog oca. On je dodijeljen ispred SDB-a u to vrijeme i radio je časno svoj posao, kao i niz drugih pratilaca. Ja ne znam ko meni danas dodijeli pratioce, niti se moj otac na taj način odnosio da sebi dodijeli pratioce. Ovaj čovjek je 35 godina služio državi, bio je ranjen i mislim da radi profesionalno i časno svoj posao – poručio je Izetbegović.

U vezi evropskih integracija i reformskog puta naše zemlje, Izetbegović je odgovarajući na novinarska pitanja kazao da je napredak u BiH pri ovakvom odnosu političkih snaga teško ostvariti, ali naša zemlja, dodao je, ipak napreduje.

- Mi se krećemo na evropskom putu, mi se krećemo ka aktivaciji MAP-a, ekonomski pokazatelji BiH nisu loši, naročito u Federaciji. Federacija je vjerovatno najbolji dio istočnog Balkana kada su u pitanju ekonomski pokazatelji. Samo što će biti kočenja uspjeha, kočenja početka masovne izgradnje u BiH i to je ova stvar sa akcizama, kočenja reformskih zakona. Zašto su oborili Zakon o PIO-u, zašto se zastavlja zakon koji treba definitivno da riješi položaj boraca u Federaciji, zašto su zaustavili zakon koji se odnosi na oporezivanje kadioničara. Te ljude treba pitati zašto su takve stvari uradili. Mi ćemo uvijek biti na Reformskoj agendi i uvijek ćemo podržati, kreirati i ponuditi pozitivne zakone – izjavio je Izetbegović.