open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Izetbegović: Finansiranje Kantonalne bolnice u Mostaru mora se sistemski riješiti
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović posjetio je danas Kantonalnu bolnicu "Dr. Safet Mujić" u Mostaru te nakon razgovora s čelnicima te ustanove naglasio kako Bolnici nedostaje sredstava i da se to pitanje mora sistemski riješiti.
28.05.2021. u 18:12
get url
text
Bakir Izetbegović i Zlatko Guzin

- Bolnica se jako dobro razvija s obzirom na skučene mogućnosti. Glavni cilj posjete je ustvari povećati te mogućnosti i ojačati kapacitet koji stoji iza entuzijasta koji su podigli bolnicu na ovaj nivo. Bolnici naprosto nedostaje sredstava i to se mora sistemski riješiti. Sa nama u posjeti bio je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić i gledat ćemo sada nekim palijativnim mjerama da se nešto premosti, ali se situacija mora sistematski riješiti da bude sasvim jasno šta su izvori finansiranja rada ove bolnice i da to bude nešto na dugom roku, nešto što garantuje sigurnost i stabilnost finansiranja rada bolnice - kazao je u izjavi za Fenu Bakir Izetbegović.

Direktor Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" Zlatko Guzin kazao je kako je delegaciju predvođenu predsjednikom SDA i federalnim premijerom upoznao s trenutnom situacijom u toj ustanovi te kako su prebrodili period "koronapandemije".

- Upoznali smo ih generalno u kakvoj situaciji, u kojim uslovima i u kakvim okolnostima radimo. Mislim da smo uspjeli da prezentiramo one najkapitalnije i probleme i uspjehe. Akcenat je bio na tome i da ustanove sekundarne zdravstvene zaštite budu uključene, odnosno da budu tretirane u Zakonu o sanaciji i konsolidaciji zdravstvenih ustanova i u tom smislu smo najviše insistirali da taj zakon ne prođe bez rješavanja statusa i pomoći i ovim zdravstvenim ustanovama - naglasio je Guzin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.