open-navfaktor-logo
search
Izmjene Izbornog zakona
Izetbegović: HDZ i HNS moraju shvatiti da nemaju pravo blokirati Federaciju BiH
Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije nakon razgovora u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu o reformi Izbornog zakona BiH obratio se novinarima. 
26.01.2022. u 20:32
get url
text

Kazao je da su se na sastanku ponavljale stare teme i stavovi, ali da se uzda u sastanak u Neumu. Naglašava kako je izlaz iz postojeće situacije spremnost HDZ-a i HNS-a da shvate da nemaju prava na veto i blokadu 100 posto tema koje se odnose na Federaciju Bosne i Hercegovine.

- Uzdam se u taj sastanak u Neumu na kojem će biti predsjednici većine parlamentarnih stranaka, da se tu može neki pomak konačno napraviti ako bude dovoljno odgovornosti. Dakle, gdje je izlaz iz ovoga svega? To je spremnost eventualna HDZ-a i HNS-a da shvate, da nemaju prava na veto i blokadu 100 posto tema koje se odnose na Federaciju Bosne i Hercegovine, jer u ovom času oni to rade, blokiraju Federaciju. Ako bude te spremnosti da zaista štite možda prošireni, možda precizno definisaniji vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda, a da ne sprečavaju volju većine, kada je u pitanju Parlament Federacije BiH, može se naći i rješenje za sve ostalo - rekao je Izetbegović i dodao:

- Mi očekujemo da se konačno shvati da ne mogu da rade predstavnici Hrvata ovo što rade Federaciji tri godine, ili kada je u pitanju Ustavni sud, dvije godine.

Upitan ukoliko ne bude dogovora da li smatra da će se održati izbori, Izetbegović je kazao kako se izbori moraju održati ove godine.

- Neće valjda HDZ zaustaviti i to, dokinuti pravo građanima da izađu na izbore. Ne vjerujem da će se HDZ u to upustiti. Pa već tri godine nije implementirana volja građana - rekao je on.

Prokomentirao je današnju izjavu Milorada Dodika koji je kazao da bi se sprski predstavnici mogli vratiti u Parlamentarnu skupštinu BiH ukoliko se u Parlamentu usvoje izmjene Krivičnog zakona u smislu da se nijedan entitet ne smije nazivati genocidnim, niti narod.

- Mislim da Dodik i ljudi uz njega traže način da se vrate u Parlamentarnu skupštinu, Vijeće ministara BiH, da se deblokira rad i to je dobro, mi to podržavamo. Mi nikada nismo jedan narod, recimo kompletan srpski narod ne daj Bože, nazivali genocidnim. Niti smo Republiku Srpsku zvali tako. Mi smo je prihvatili '95 u Dejtonu, a znamo šta je prethodilo. Mi nećemo negirati historiju, desio se genocid i u njega je bila involvirana skoro kompletna struktura i politička i vojna i svaka druga, koja će poslije toga uspostaviti RS. Međutim, nemamo namjeru vrijeđati entitet, niti kompletan srpski narod. Vjerovatno to jeste izlaz za ovu situaciju - kazao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na izjave kako je Federacija BiH komplicirana a RS uspješna.

- Nametnuo se jedan narativ da je Federacija komplicirana, konfuzna i neuspješna, a RS navodno uspješna, što je potpuno pogrešno. Federacija sa svom svojom kompleksnošću, u kojoj živi duplo više građana, nego u RS-u ima trostruko veće ubiranje indirektnih poreza. Potrošnja goriva, dakle industrije, je četiri puta veća nego u RS-u. Federacija BiH je manje zadužen i uspješniji entitet od Republike Srpske - rekao je Izetbegović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.