open-navfaktor-logo
search
Sastanak u PSBiH
Izetbegović i Čović predvode delegacije: SDA i HDZ počeli pregovore, na stolu Izborni zakon i formiranje vlasti
Iz SDA su, podsjećanja radi, još ranije u nekoliko navrata pozvali HDZBiH da predlože kandidata za predsjednika FBiH, čime bi započeo proces imenovanja nove izvršne vlasti na federalnom nivou
12.12.2019. u 15:10
get url
text

Sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine počeo je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Delegacije stranaka predvode predsjednici Bakir Izetbegović i Dragan Čović, a na sastanku bi se, prije svega, trebalo razgovarati o formiranju nove vlasti na nivou Federacije BiH, te mogućnosti rekonstruiranja Vlade FBiH.

Iz SDA su, podsjećanja radi, još ranije u nekoliko navrata pozvali HDZBiH da predlože kandidata za predsjednika FBiH, čime bi započeo proces imenovanja nove izvršne vlasti na federalnom nivou, te kako bi se novi sazivi Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH formirali u približnom vremenskom okviru. Taj prijedlog, međutim, još uvijek nije stigao.

- SDA ima spremnog kandidata za potpredsjednika FBiH, drugi uvjeti su ispunjeni i očekujemo da HDZBiH, bez ikakvih nepotrebnih uvjetovanja, a pogotovo bez uvjetovanja koji nemaju veze sa Vladom FBiH, predloži predsjednika FBiH i da na taj način započne proces imenovanja Vlade FBiH – kazao je u četvrtak zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac.

S druge strane, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je u jednom od svojih posljednjih javnih istupa kazao da je prije pristupanja formiranju izvršne vlasti u FBiH potrebno napraviti "niz dogovora", koji se odnose na restruktuiranje Vlade FBiH, a naročito na izmjene Izbornog zakona BiH.

- Očekujem da bi realno bilo da sve što radimo kada je u pitanju Izborni zakon završimo u narednih par mjeseci, dva do tri mjeseca, da bi to realno bilo završiti. Međutim, moram biti iskren, ja sam vjerovao u prvom mjesecu ove godine da ćemo imati Vijeće ministara, pa evo imamo ga tek u decembru. Postoji puno stvari koje se znaju u hodu malo mijenjati – kazao je Čović.

VEZANI TEKST - Formiranje vlasti: Čović insistira na "nezamislivom", otkrivamo ko će biti SDA-ov potpredsjednik FBiH

U međuvremenu su održavani sastanci ekspertnih timova ovih stranaka, s ciljem utvrđivanja okvira za buduće rješenje o izmjenama izbornog zakonodavstva, ali taj okvir još uvijek nije utvrđen.

Od epiloga današnjeg sastanka bi mogla ovisiti i dinamika formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH, a o formiranju vlasti bi sutra u Sarajevu trebale razgovarati delegacije SDA, Demokratske fronte i Saveza za bolju budućnost (SBB).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.