open-navfaktor-logo
search
Razgovor
Izetbegović: Imamo snagu nositi se s protivnicima BiH, samo ide sporo, međunarodna zajednica se mlako uključuje
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao je da očekuje da će ga stranka kandidirati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim Općim izborima, da ga je uvijek kandidirala, te da očekuje pobjedu.
01.05.2022. u 13:40
get url
text

On je u razgovoru za MTV Igman, na konstataciju da "Trojka" (SDPBiH, Naša stranka i Narod i pravda) razgovara i da njihov dogovor određuje najozbiljnijeg protivkandidata, prokomentirao da se ne plaši bilo ko da bude protivkandidat. 

- Rizici su za mene bili prvi izbori 2010. kada sam imao jake protivnike, jakog Harisa Silajdžića, Fahrudina Radončića podržanog Avazom. SDA se pokazala kao najozbiljniji, nezaobilazan politički faktor. Ono što sam godinama radio pokazalo se kao valjano, odgovorno. Narod to prepozna i kroz susrete u dijaspori i ovdje na terenu - dodao je Izetbegović za MTV Igman.

VEZANI TEKST - Udruženje generala BiH o presudi Mahmuljinu: Pravosuđe se treba otrgnuti od svih vrsta pritisaka

Odgovarao je i na pitanja o presudi generalu Sakibu Mahmuljinu, podignutoj optužnici za slučaj Dobrovoljačka. 

- Skoro niko nije dogovarao za opsadu Sarajeva koja rezultirala između ostalog smrću 1.600 djece, za opsadu Goražda koja u broju poginulih možda bila i gora od sarajevske, niko nije valjano odgovarao za zločin u Vlasenici, koji je bio brutalniji. I onda prozovu policajce u Sarajevu, stave bez ikakvih argumenata, nisu bili prisutni kad se incident desio niti su ga mogli spriječiti. Ili pak Mahmuljin. Sjećam se toga, problema s prisustvom mudžahedina. Nije dopiralo do nas da ima zločina, kad se počelo pominjati počeli su negirati, bili uvrijeđeni njihovi komandatni da to nije istina. Mislim da Mahmuljin nije ni znao šta se desilo to desilo. I dobije kaznu koja je veća i teža nego neki na srpskoj i hrvatskoj strani koji su dokazano počinili i naredili zločine. Cij je izjednačiti strane, promijenti karakter rata. To rade ljudi unutar Tužilaštva koji žele da pomognu stranama koje su napadale BiH - rekao je Izetbegović.

Istakao je da se rat u BiH nije završio pobjedom.

- Otišao je Karadžić u Hag, Mladić, Prlić, ali su ostale čak stranke koje su predvodili, te snage, 49 posto BiH je dato tim snagama, Dejtonski mirovni sporazum im je dao mogućnost da sputavaju probosanske snage. Inkorporirani su u čitav sistem, sasvim je jasno - dodao je Izetbegović.

Naglasio je pak da "imamo snage odgovoriti", samo što to nije brzinom ni u obimu i kvalitetu kako je narod zaslužio.

VEZANI TEKST - Klub Bošnjaka pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, ništa od usvajanja HDZ-ovih izmjena Izbornog zakona

- Jer međunarodna zajednica se odveć mlako i neodlučno uključuje jer mi ne možemo sami to uraditi. Nemamo kapaciteta, taj probosanski front, da se iznese sa snagama unutar BiH koje su takve kakve su, rade nam šta rade i žele šta žele, potpomognute Beogradom, Zagrebom. Mora biti puno jasnija pozicija međunarodne zajednice. Mi smo imali i imamo stalnu borbu, ideološku, političku u kojoj nas ne nadjačavaju. Vidjeli smo da je otišao Milan Tegeltija, Gordana Tadić. Nadvladavamo, samo sporo - istakao je Izetbegović.

Govorio je o ratu u Ukrajini, kazao i da su Bošnjaci, bosanski patrioti najsnažniji saradnik međunarodne zajednice istakavši da međunarodna zajednica ne podržava ni muslimane ni političko Sarajevo, kako to često kaže Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH.

- Ona podržava snagu koja s njom radi na izgradnji države u kojoj će biti vladavina zakona. Dakle, stabilne države koja neće napraviti ponovo problem u ovom dijelu Evrope. A tu smo im mi glavni saradnici. Niti to oni mogu bez nas, niti mi možemo bez njih - dodao je Izetbegović.

Kazao je da će saradnja jačati s ratom u Ukrajini gdje se Evropa za sebe zabrinula. 

- Ne daj Bože da je Ukrajina šapatom pala, onda bi već gledali majice na stadionu s velikim slovom Z. Bilo bi tu drskosti, bilo bi otvorenih napada na suverenitet BiH. Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, faktički bije neku bitku i za nas - dodao je Izetbegović.

Na pitanje kako će se završiti ruska agresija na Ukrajinu, Izetbegović je rekao da smatra da je Vladimir Putin, predsjednik Rusije, bio odlučio da "primjereno kazni" Ukrajinu jer je, po njemu, izdala rusku stvar, "ruski svet", i okrenula se Zapadu i zapadnim vrijednostima.

VEZANI TEKST - Izetbegović: SDA nije kandidovala Komšića, to je problem između HDZ-a, DF-a i SDP-a, ali je on za nas legitiman

- I odlučio je da ih kazni da bi ostali popadali po domino efektu. Onda se začudio šta se desilo, kakav otpor. Nije imao dobre podatke. Prvi čovjek obavještajne službe nije znao. Iz same Ukrajine je dobio ohrabrujuće signale koji su pogrešni i ušao u živo blato. Ne možete napasti slabijeg od sebe pa odustati jer ćete potpuno izgubiti autoritet. Zato se produbljuje ta spirala nasilja - stava je Izetbegović. 

On očekuje pak da će se sve usporavati.

- BDP New Yorka je veći od BDP-a cijele Rusije. Sve će teže da se kreću, a nema motiva, razloga zbog kojih bi mladi ruski vojnici gubili živote. Usporavat će se cijeli taj projekat - dodao je Izetbegović.

Govorio je i o izborima i Izbornog zakonu BiH, te između ostalog ponovio da je to spisak želja grupe stranaka okupljenih oko HDZ-a da sačuvaju trećinu vlasti u BiH. Dodao je da HDZ ima više ministara nego SDA, više direktorskih pozicija, a govore da su ugroženi. Dodao je da je očigledno izrazito nezadovoljstvo HDZ-a, u kojem im pomaže i SNSD, iza čega se krije samo nastojanje da se očuva vlast i pozicije koje imaju kako bi se BiH dalje sputavala. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.