open-navfaktor-logo
search
Na Happyju nisu sretni
"Izetbegović je igrao simultano sa dva srpska bloka, veoma je vješt, izašao je kao pobjednik"
Izetbegović je, obrazlaže Kovač, imao dva cilja - uspostaviti vlast na državnom nivou i srušiti onu u Kantonu Sarajevo. Uspio je i jedno i drugo
24.12.2019. u 14:45
get url
text

Tomislav Kovač, javnosti poznat kao ratni komandant policije na Ilidži, a kasnije i ministar unutrašnjih poslova RS-a iz ratnog perioda, koji odavno živi u Srbiji, čest je gost na tamošnjoj TV Happy kod Milomira Marića. Ovaj čovjek od povjerenja Radovana Karadžića zvanično je u 2017. godini u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine optužen za zločine u Srebrenici i Žepi.

Kao i mnogi koji bježe od istraga i pravosuđa, i Kovač se skrasio u Srbiji gdje povremeno medijima poput Marićeve TV služi kao analitičar. 

Ovog puta se razgovaralo o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini i saradnji sa NATO-om. Karadžićev saradnik i jedan od prvih poznatijih SDS-ovaca, ovog puta je kazao kako bi, kada su u pitanju dva srpska bloka, "ovi drugi dali više nego je dao Milorad Dodik". Ocijenio je kako je predsjednik SDA Bakir Izetbegović iz priče o NATO-u i formiranju vlasti ovog puta izašao kao pobjednik i vješt političar. 

-Svi priznaju da je Bakir Izetbegović ovdje izašao kao veoma vješt političar i pobjednik, prije svega, unutar svog bošnjačkog korpusa. Vješto je zatezao i simultano igrao sa dva srpska bloka, SDS-om i PDP-om i sa druge strane koalicijom koju predvodi Dodik - rekao je Kovač.

Izetbegović je, obrazlaže Kovač, imao dva cilja - uspostaviti vlast na državnom nivou i srušiti onu u Kantonu Sarajevo.  Uspio je i jedno i drugo.

-U Kantonu Sarajevo je bila uspostavljena vlast više stranaka gdje su izbacili poslije 25 godina SDA sa vlasti. Tu su se nalazile savremeno lijeve strane, Komšić, Radončić, Kojević i ovaj dio koji se odvojio od SDA. Bakir Izetbegović je tu prvi put u manjini. Interesantno je da su stranci stajali iza toga, čak je Kongres SAD-a ili Senat podržao jednu takvu multietničku vlast, a Bakir je to srušio i stranci mu nisu mogli ništa - smatra Kovač.

Između ostalog je kazao: 

-Ne bojim se ja ako mi idemo u te NATO procese i ako kontrolišemo sebe, međutim ovdje taj put kontrolišu Bošnjaci i žestoko nam ga naplaćuju. Izetbegović betonira već postojeće institucije BiH, tako da je prihvaćen Apelacioni sud koji nije imao u BiH, dakle on ga uvodi. S jedne strane, Dodik govori da će ukinuti sudove na nivou BiH, a sada potpisuje da ih betonira. Prihvaćanjem Apelacionog suda mi prihvaćamo ono što nismo nikad, a to je pravosuđe na nivou BiH, to je jedna vješta diplomatska igra koja je nas Srbe zbog nejedinstva koštala, ovi drugi bi dali i više od Dodika. Mi u RS-u gubimo priču rodoljublja, sve se svodi na matematiku - požalio se Kovač svome domaćinu Mariću i srbijanskom gledateljstvu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.