open-navfaktor-logo
search
Prvo obraćenje
Izetbegović: Jedanaest naprema jedan je ipak bilo previše, Schmidtova odluka ojačala poziciju HDZ-a
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se večeras novinarima nakon preliminarnih rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini. Govorio je i o odluci visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi sa nametanjem izmjena izbornog zakonodavstva.
02.10.2022. u 23:13
get url
text

- Jasno je da sam ja izgubio utrku za člana Predsjedništva od strane jedanaestorke. Teško je bilo i očekivati da se da nadjačati 11 ujedinjenih stranaka. Da ih je, recimo, bilo devet ne bi bilo dovoljno. Dakle, ja bih sam nadjačao devet ili deset, ali 11 je ipak bilo previše. Kad je u pitanju SDA, ona će čak nakon ovako teških mandata pojačati svoju poziciju. Mislim da ćemo imati najbolji rezultat u zadnjih 20-ak godina – kazao je Izetbegović.

On je potom iznijeo stav SDA povodom odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o nametanju izmjena Izbornog zakona.

- Ona je definitivno ojačala poziciju HDZ-a. Nametnuti su i mehanizmi deblokade koje smo ovlaš razmotrili. Još ćemo to analizirati sutra  - kazao je Izetbegović te dodao kako će tada saopćiti konačan stav.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.