open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo SDA
Izetbegović nakon sjednice: Plaće rudarima ne smiju biti smanjene, razgovarano i o spekulacijama o zatvaranju OHR-a
Ne smiju biti smanjenje plaće rudarima na bilo koji način, kazao je večeras Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.
26.11.2021. u 19:23
get url
text

- Svojedobno je rahmetli Alija Izetbegović je u Banovićima kazao da možemo poštovati ili ne rad raznih struka, ali kada su u pitanju rudari, nema čovjeka koji poznaje šta znači rudar biti, a da ne špštuje rudre i njihov rad. U tom smislu SAD je stala na stav da se ne smiju smanjiti plaće rudara na bilo koji način, ugroziti stabilnost tih plaća. Istovremeno, mora se osigurati stabilnost elektroenergetskog sektora. Stoga smo pozvali predstavnike Elektroprivrede BiH, rudnika, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i sindikata da kroz dijalog dođu do rješenja - rekao je Izetbegović, iznoseći prvi od osam zaključaka sa sjednice Predsjedništva SDA. 

Naglasio je da su razgovarali i o krizi koju je izazvao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

- Pozvali smo SNSD da prestanu s blokadama koje dramatično pogoršavaju stanje u zemlji. Ova kriza traje već 15 godina, od pada Aprilskog paketa, pojačava se, ide u kulminaciju. Štete koje su nanesene politikom predsjednika SNSD-a po građane BiH nemjerljive, u oba entiteta. Mislim da bi u ovoj zemlji ostalo desetine hiljada ljudi da su te politike bile drugačije - rekao je Izetbegović.

{$galerijaFotografija}

Naglasio je da "izvorni Dejton" na koji se poziva Dodik ne postoji.

Izetbegović je kazao da SDA pozdravlja angažman i podršku predstavnika EU-a i SAD-a za reformu Ustava i izbornog zakonodavstva, ali i da su zabrinuti zbog najava pojedinih da je potrebno riješiti isključivo pitanje izbora člana Predsjedništva BiH, što je zapravo zahtjev HDZ-a BiH.

Podsjetio je da HDZ blokira izbor Vlade FBiH, da Klub Hrvata u Domu naroda ili obara zakone i druge dokumente ili ne želi da ih razmatra...

Izetbegović je potcrtao da SDA insistira da o procesu pregovaranja o izmjeni Izbornog zakona učestvuju predstavnici svih parlamentranih stranaka.

- Pokušaj da se radi u reduciranom formatu, kojeg čine HDZ i SDA, na kojem insistiraju neki predstavnici međunarodne zajednice je osuđen na propast - dodao je Izetbegović.

Rekao je da se nada da će se u narednom periodu naći sve parlamentarne stranke jer je ovo pitanje budućnosti BiH i sudbonosno su važne odluke za našu djecu i unuke.

- Pozivamo predstavnike probosanskih stranaka na punu koordinaciju. Nemamo namjeru pokušavati biti lideri već dio procesa. Zasad se to eskivira. Ovo ne smije biti stvar koja se koristi u svrhu pribavljanja poena - rekao je Izetbegović.

Napomenuo je da je OHR formirao ekspertnu komisiju koja treba da predloži zakon o državnoj imovini, što SDA pozdravlja, uz napomenu da jedini okvir za rješavanje tog pitanja mogu biti presude Ustavnog suda BiH koje se tiču ove materije i koje državu proglašavaju isključivim titularom državne imovine.

Izetbegović je rekao i da su neodgovorne spekulacije da će se time stvoriti uvjeti za zatvaranje OHR-a, te da takvi ozbiljni glasovi dolaze iz međunarodne zajednice.

- Pozitivna procjena situacije u BiH je jedan od uslova. Nikada nismo bili dalje, imali lošiju situaciju. Nadam se da se varam, da te spekulacije i glasovi koji dolaze nisu istina - naglasio je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA, Holiday, 26.11 2021
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.