open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo SDA
Izetbegović: Napad na SDA je napad na 300.000 patriota koji su glasali za nas
Izetbegović je izjavio da SDA podržavaju glasači koji su privrženi BiH te ga, s tim u vezi, iznenađuje kampanja koja se nakon Općih izbora vodi protiv SDA
08.11.2018. u 18:19
get url
text

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sjednice Predsjedništva te stranke izjavio da je SDA na Općim izborima ostvarila sve zacrtane ciljeve te da stranka od 2014. godine osvaja približno 300.000 glasova.

- Neki od naših kandidata, poput ovdje prisutnog gospodina Denisa Zvizdića, su osvojili kao čitavi klubovi zastupnika u Državnom parlamentu. Mislim da zastupnik sa najmanje glasova iz SDA ima više dobijenih glasova nego neki nosioci lista drugih stranaka koje su ušle u Parlament - kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je izjavio da tu stranku podržavaju glasači koji su privrženi BiH i tradicionalnim bošnjačkim vrijednostima te ga, s tim u vezi, iznenađuje kampanja koja se nakon Općih izbora vodi protiv SDA.

- Kada izbori prođi, trebamo se dalje boriti za stabilnsot i napredak ove zemlje. Napad na SDA je napad na 300.000 birača koji su kohezivno tkivo ove države – poručio je Izetbegović.

{$galerijaFotografija}

Druge probosanske stranke moraju, dodao je, odlučiti da li je važnije boriti se međusobno ili boriti se za državu BiH.

- Da li su bitniji kantonalni budžeti, neke fotelje na kantonalnom nivou ili je bitno zaista napraviti jedan snažan probosanski front koji može povući ovu zemlju naprijed. SDA je opredijeljena za formiranje stabilnih prlamentarnih većina na svim nivoima vlasti u BiH koje će osigurati snažnu podršku vladama u provođenju reformi, jedan što širi front. Nije lako provoditi reforme. Vidjeli smo kako je to izgledalo sa Zakonom o radu, sa Zakonom o akcizama. Htjeli bi što više jakih stranaka i što više ruku na strani pozicije – kazao je Izetbegović.

Probosanske stranke, dodao je, imaju posebnu odgovornost prema državi, naročito zbog nasrtaja rušilačkih snaga. SDA će, kazao je, započeti razgovore sa svim strankama s ciljem postizanja jedne homogene cjeline.

- Mislim da su svi birači, oni koji su glasali za SDA, SDP, DF i tako dalje, ustvari imali u vidu državni interes BiH, a ne kantonalne vlade i kantonalne budžete. Kao pobjednička stranka, SDA će započeti razgovore sa svim izborno relevantnim političkim strankama s namjerom da se formiraju programske parlamentarne većine na svim nivoima sastavljene od istih stranaka. Mi ćemo već za nekih desetak dana krenuti sa sastancima. Mislim da će to prvo biti sa SDP-om, sa zvaničnim sastankom delegacija – izjavio je Izetbegović.

Pozvao je stranke ljevice da prestanu sa postizbornom kampanjom protiv SDA jer, pojašnjava, nema potrebe za takvim odnosom prema toj stranci.

- Mjesec dana smo dali vremena da se te emocije ohlade, da se ti predizborni motori ohlade i da počnemo da pregovaramo te napravimo nešto u ovoj zemlji. Oni mogu pokušati da izbace SDA, mogu nastaviti sa ovim kantonalnim pričama. Neće dobro uraditi BiH. SDA će braniti svoje pravo da zastupa 300.000 patriota koji su privrženi tradicionalnim bošnjačkim vrijednostima i ja nikome ne bih preporučio da pokušava realizirati takve stvari, da izbaci stranku koja predstavlja teljude. Zovem na razum, da uradimo nešto za ovu zemlju, da se ne fokusiramo na kantonalne budžete nego da odgovorno napravimo jednu široku programski baziranu koaliciju – poručio je predsjednik SDA.

Partnere prepoznaju u ljevičarskim strankama, poput SDP-a i DF-a, a na državnom nivou se, s obzirom na izborni rezultat, podrazumijeva učešće SNSD-a i HDZ-a. Govoreći o mogućnosti koaliranja sa SBB-om, Izetbegović je izjavio da se u politici nikad ne može reći nikada.

- Mi smo imali dobru saradnju sa dobrim dijelom njihovih i parlamentaraca, ljudi koji su bili u vladama. Imali smo sukob sa gospodinom Radončićem i to zbog njegovog odnosa prema rukovodstvu SDA. To je bio jedan bespotreban sukob koji je on inicirao – kazao je Izetbegović.

Izjavio da očekuje kako će Ustavni sud BiH postupiti zrelije u predmetu apelacije Borjane Krišto na odredbe Ustava FBiH nego što je to bio slučaj sa apelacijom Bože Ljubića.

- Vidjeli smo i te slike gospođe Krišto sa sudijama Ustavnog suda. Sve je to jako čudno, suspektno, ali mislim da Ustavni sud neće nastaviti sa greškama koje će dalje produbljivati krizu - poručio je predsjednik SDA.

Odluka CIK-a o raspodjeli mandata u Domu naroda, pojasnio je Izetbegović stav SDA, treba biti u skladu sa Ustavom FBiH i svaka odluka suprotna tome je neprihvatljiva za tu stranku. Predsjedništvo SDA je također osudilo postupak ministra pravde BiH Josipa Grubeše i ulogu u puštanju na slobodu osuđenog ratnog zločinca Marka Radića te, s tim uvezi, poziva Ministarstvo pravde i Ministarstvo pravosuđa Hrvatske da preispitaju svoje odluke.

- Oslobađanje ratnih zločinaca na ovakav način predstavlja izrugivanje pravdi i uvreda je žrtvama te ne može doprinijeti procesu obnove povjerenja u BiH iregiji. Hrvatska postaje utočište za ratne zločince koji bježe iz BiH. Krajnje je vrijeme da se rukovodstvo Republike Hrvatske emancipira kada je u pitanju odnos prema ratnim zločinima u BiH – izjavio je Izetbegović.

SDA press 07.11.2018.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.