open-navfaktor-logo
search
Do podne bio spreman
Izetbegović: Neka Havić ne politizira i neka objasni kako nije u stanju da zbrine jednog oboljelog
U Unsko-sanskom kantonu do sada su potvrđena dva slučaja oboljelih od koronavirusa, žena čije je zdravstveno stanje stabilno i muškarac, taksista koji je smješten u Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić". Njegovo zdravstveno stanje je teže, tako da će biti na respiratoru. 
20.03.2020. u 10:24
get url
text

Krizni štab USK zvanično nije dao detaljnije informacije o zaraženom taksisti. Navodno, radi se o čovjeku iz Bosanske Krupe. Do ovog momenta nije poznato koji je mogući način njegove zaraze virusom COVID-19, gdje se kretao, da li su u izolaciji njegovi kontakti. 

Direktor Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" dr. Hajrudin Havić jučer je za RTVUSK dao izjavu u kojoj tvrdi kako su tražili od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da prime ovog pacijenta, ali da je to KCUS odbio. 

U TV prilogu kantonalne televizije se navodi kako je novinarska ekipa "susrela" doktora Havića ispred bolnice, ali i da Krizni štab "nije imao vremena" da razgovara s novinarima te su "zamolili da se prenese poruka građanstvu kako je situacija izuzetno ozbiljna". 

- On ima razvijenu kliničku sliku i ostat će u Kantonalnoj bolnici na daljnjem liječenju - rekao je Havić. 

Na pitanje novinarke postoji li mogućnost da bude izmješten u Sarajevo zbog teškog stanja u kojem se nalazi, direktor odgovara: 

- Mi smo pokušali danas stupiti u kontakt sa Sarajevom, međutim Sarajevo decidno odbija da razgovara o takvim stvarima. Kažu da imamo svoj izolatorij i da se sami nosimo sa svojim problemima. 

Slijedi novo pitanje novinarke. 

- U čemu je problem, zašto Sarajevo ne želi? Ima li bolnica uvjete za zbrinjavanje ovakvih pacijenata? A on bi trebao biti prebačen - zaključuje. 

Havić je odgovorio: 

- Ni nama to nije jasno. Mi smo jasno rekli da nismo opremljeni za ovakvu situaciju. Da imamo pet respiratora i mi ćemo koristiti tih pet.

Podsjećamo, direktor KB "Dr. Irfan Ljubijankić" je istog dana, samo za drugi medij, rekao kako su oni potpuno spremni za ovu situaciju. 

- Zgradu Odjela za infektivne bolesti u potpunosti smo opremili i prilagodili za eventualni prijem pacijenata s težom kliničkom slikom. Sada u svakom trenutku možemo na najadekvatniji način hospitalizirati 70 do 80 pacijenata. Imamo svu opremu, uključujući pet respiratora na odjelu, te dva pokretna respiratora. Možemo vrlo brzo doći i do još nekoliko ukoliko bude potrebe, a nadamo se da ćemo i od Federalnog kriznog štaba dobiti 10 respiratora koje smo tražili - istakao je direktor Havić za agenciju Fena. 

Za USKinfo.ba je dao izjavu u kojoj ponovo tvrdi da je KB "Dr. Irfan Ljubijankić" spremna prihvatiti pacijente sa težom kliničkom slikom. 

U večernjim satima, dakle u 18 sati jučer, kada ga je ekipa RTVUSK "susrela" ispred bolnice i kada je već bilo potvrđeno da je taksista pozitivan na COVID-19, kada je bilo jasno da mora biti hospitaliziran, Havić je pričao potpuno suprotno. Nakon takve njegove izjave lokalni mediji u USK, ali i širom države, počeli su prenositi njegove tvrdnje. 

Podsjećanja radi, pacijenti iz Zenice oboljeli od koronavirusa, smješteni su također u tamošnjem izolatoriju. 

Da li je KCUS dobio zahtjev za transport pacijenta iz Bihaća i koji je njihov komentar na izjave direktora dr. Havića, pitali smo prof. dr. Sebiju Izetbegović, generalnu direktoricu KCUS-a. 

- Mi nismo dobili nikakav pisani i zvaničan upit od direktora Havića. Bilo bi dobro da radi svoj posao, ali i da objasni građanima kako nije u stanju da zbrine samo jednog oboljelog?! Ima respiratore, anesteziologe, infektologe, interniste. Noć prije pohvalio se da su spremni i da imaju sve. Odluka Kriznog štaba je da sve bolnice moraju pripremiti izolacije. Dakle, svako treba raditi svoj posao. Mi u KCUS-u svaki dan imamo više od 200 onkoloških pacijenata na terapiji, 135 na dijalizi, skoro 10.000 raznih usluga i intervencija. Puna infektivna klinika. Ne smije se zaboraviti da sada ima i "obične" gripe i H1N1, raznih drugih infektivnih oboljenja. Uvijek primimo sve pacijente iz Krajine, čak smo iznimno poboljšali i ubrzali uslugu prema njima u posljednje četiri godine. Sad je posebna situacija. Vanredno stanje! Izmijenili smo i način rada - radimo 12/24-12/48 h, pokušavamo sačuvati ljude i odmoriti ih za ono što slijedi. Moraju i oni napraviti napor da prihvate ozbiljnost situacije i rade svoj posao. Spremamo se za epidemiju koja može imati teške razmjere, pa gospodin Havić ne bi trebalo da politizira na tako jeftin način, treba samo raditi - odgovorila je Izetbegović na Faktorovo pitanje.

Da li Havić politizira, kako to da je do podne bio spreman, a od podne nije? Na ta pitanja bi on trebao odgovoriti kada ga ponovo novinari "susretnu" na kapiji bolnice. Međutim, odgovor se možda nudi i na fotografiji ispod. 

U dopisu generalnoj direktorici KCUS-a doc. dr. Rusmir Baljić, šef Infektivne klinike KCUS-a, obrazložio je kako je tekla komunikacija sa bolnicom u Bihaću i precizirao kako stoje stvari po pitanju tretmana pacijenata, a po naređenju Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH. Dopis možete vidjeti ispod. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.