open-navfaktor-logo
search
To neće proći
Izetbegović o formiranju vlasti: Jedino rješenje je triangl SDA-DF-SDP, ovo što sad gledamo je borba za vlast po svaku cijenu
Bakir Izetbegović, današnji uvodničar na Redovnoj sesiji Kruga 99, odgovarajući na novinarska pitanja, komentirao je izjave o načinu vođenja pregovora stranaka okupljenih oko "Osmorke" i HDZ-a, odnosno SNSD-a.
11.12.2022. u 11:14
get url
text

 Od predstavnika ovih stranaka jučer se moglo čuti da "se mijenja način pregovora", odnosno "da se neće govoriti o stvarima o kojima se ne slažu, već da će se raditi na stvarima oko kojih imaju zajednički stav".

- Mislim da je ovaj spreg SNSD i HDZ već ostvario psihološku dominaciju i da je to potpuno očigledna stvar. Odlasci na noge predsjedniku HDZ-a, SNSD-a, pretvaranje da su oni sad postali odjednom puno kooperativniji, da je to neki Dodik kojeg znamo od prije 15 godina, dakle zamazivanje i vlastitih i očiju javnosti takvim izjavama, trpljenje da se multietničke građanske zovu bošnjačkim strankama, muslimanskim strankama, da im se naređuje da DF ne može biti dio koalicije, da oni šute na to, da su zaboravili sve ono što su pričali godinama i predbacivali... Recimo blokade koje je naredila Narodna skupština RS uopće nisu spomenute u papirima. Šta znači nećemo pričati o onome u čemu se ne slažemo ako su te blokade još uvijek na snazi? Ako su odluke o zaustavljanu BiH na njenom NATO putu još uvijek na snazi? Šta znači šutjeti o tome - odgovorio je Izetbegović.

Pristanak na Čovićev diktat ne može ići na dobro

Na konstataciju novinara kako "oni kažu da za ove četiri godine neće imati ni vremena da se bavi tim stvarima, jer je toliko država otišla u...", odgovorio je:

- Čijom zaslugom je otišla? Dodik ne zadnje četiri, nego zadnjih 15 godina, od pada Aprilskog paketa radi to što radi, sistematski i u skladu sa najnovijim, ažururanim memorandumom SANU-a i ne možemo mi zatvarati oči pred tim. Dakle, u ovoj zemlji je borba snaga koje su za proevropsku, proNATO i civiliziranu BiH, zemlju nediskriminacije, antifašističkih, antidiskriminatorskih, civilizacijskih snaga sa nekim drugim snagama koje postavljaju murale Ratka Mladića, koje donose odluke o udaru na državu, koje organizuju dvije škole pod jednim krovom, koje su donedavno držale imena ustaša ulica u Mostaru. Te snage postoje, one neće nestati. Samo je pitanje šta će dominirati i koji će trend biti. I u kojem ćemo smjeru ići. Ko će nadjačati.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Formiranje snažnog patriotskog bloka nema alternativu i treba biti nulti prioritet

Dodao je kako podjela probosanskog bloka na način da u njemu ostane vođa SDP-a iz kojeg su već otišli kadrovi koji se znaju baviti međunarodnim odnosima i koji imaju iskustvo, koji je okupio oko sedam sedam stranaka koje imaju lokalni domet, a sa izbacivanjem iskusnog DF-a i SDA sigurno nije rješenje.

- I pristanak na takav jedan diktat gospodina Čovića, to ne može ići na dobro. To je čista borba za vlast po svaku cijenu i sami sebi i javnosti zamazuju oči. Sami sebe lažu oni koji ulaze na takav način u ovu koaliciju. Uostalom, ne bih rekao ni da će je napraviti. Mi imamo kontrolni paket. Izbori su završeni u četvrtak, prije tri dana. Evo blok SDA-DF će imati 13 ili 14 ruku. HDZ ima 14. U čemu je razlika? Jel' to HDZ možda bolji od ovog bloka za probosanske stranke predvođene SDP-om - podvukao je Izetbegović.

"Osmorka" nema podršku DF-a

Kazao je kako misli da je jedino rješenje triangl SDA-SDP-DF, uz prateće stranke, koji će ostvariti zaista ovaj kapacitet od 60 posto ruku u državnom parlamentu i osamdeset posto ruku u Federaciji BiH.

- Neki govore da će SDA nešto blokirati, nećemo ništa blokirati. Mi ćemo pozvati da pobjednici naprave koaliciju. Blokirat će oni koji eventualno se upuste u to da zaista pokušaju pobjednike i snažne patriotske stranke da izbace iz koalicije, ti će blokirati - istaknuo je Izetbegović, dodavši da je logično da se pobjednici dogovore, te da ono što imamo na sceni neće proći.

Izetbegović je kazao i da je razgovarao sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem i da on ostaje na starim pozicijama, te da nema podrške DF-a.

- Mislim da je Komšić vrlo ponosan čovjek i veoma svjestan situacije koju neće dopustiti, da zaboravi kad ga vrijeđa druga ili treća strana, i kada ljevičarske stranke iz "Osmorke" to dopuštaju, kada Čović naređuje da on ne može biti vlast i da ga se sad sjete kad im treba jedan glas - kazao je Izetbegović.

Također je kazao i kako postoje razgovori sa dijelom stranaka "Osmorke", ali da to nisu zvanični razgovori.

- Još uvijek je to jedno nezvanično komuniciranje, ali postoji komuniciranje, itekako. Kao što je postojalo sve vrijeme - kazao je Izetbegović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.