open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović o najavama iz RS-a: Nema nazad jer ako krenemo nazad, možemo se vratiti u '92.
SDA je ponovo pozvala Ured visokog predstavnika (OHR) da se posluži modelom Raffija Gregoriana iz Brčkog, kada je ukinuo isplate plaća zastupnicima koji nisu usvojili Budžet
08.11.2019. u 17:39
get url
text

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je, komentirajući najavljenu sjednicu Narodne skupštine RS-a, na kojoj će se raspravljati o Programskoj deklaraciji SDA i vraćanju nadležnosti sa nivoa države na nivo entiteta, kazao da je Dejtonski mirovni sporazum predvidio da će biti mijenjan.

- Sa time se, naravno, svi moraju usaglasiti i srpski predstavnici su se usaglasili, onako kako su se sve tri strane usaglasile u Dejtonu, da potpišu Dejtonski mirovni sporazum i da postoji entitet RS. Prema tome, nema vraćanja nazad. To će biti ponovo neki njihovi zaključci od kojih nema, zapravo, ništa, koji se rade samo u političke svrhe, radi izbora i dobijanja potpore u narodu. Nema nazad, jer ako krenemo nazad, možemo se vratiti u '92. – poručio je Izetbegović.

{$galerijaFotografija}

Izetbegović je, govoreći tokom sjednice Predsjedništva SDA koja je u tom trenutku još uvijek bila u toku, kazao i da SDA nema namjeru mijenjati partnere za formiranje vlasti u probosanskom bloku.

- Ne vidimo da se drugačije može raditi. Naravno, mi bi mogli ići i sami, ali ne želimo biti sami. Mi želimo i vlast i odgovornost i sve što ide uz to podijeliti sa SBB-om i Demokratskom frontom. Bez HDZ-a se ne može, a ne vidimo alternativu ni SNSD-u jer ne bi bilo prolaznosti na nivou Doma naroda i ne bi da pravimo neku asimetričnu vlast, ali očekujemo i sa njihove strane spremnost da se neki koraci naprave, da se odustane od toga da entitetska skupština nameće stavove u onome što nije njena nadležnost nego je nadležnost države - poručio je predsjednik SDA.

Prokomentirao je predsjednik SDA i izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je o BiH govorio kao "tempiranoj bombi".

{$galerijaFotografija}

- Iz Francuske je otišlo pet puta više, ako ne i šest puta više borac na sirijska ratišta nego iz BiH. U BiiH se taj problem definitivno rješava. Mi smo donijeli potpune strategije, članica smo koalicije koja se vrlo uspješno hrve sa tim problemom. U zadnje četiri godine niko iz BiH nije otišao na strana ratišta i sedam osoba se vratilo, od kojih u ovoj godini samo jedna, tako da se definitivno može konstatirati da smo se mi sa tim problemom ishrvali i da ga francuski predsjednik na ovakav način vraća u BIH je zaista neutemeljeno – ocijenio je Izetbegović.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA je zatraženo da se brže reagira po pitanju migrantske krize, te je iskazao očekivanje od građana i institucija da se, kako je kazao, ne dočekaju ledeni dani sa migrantima na pločnicima.

SDA je ponovo pozvala Ured visokog predstavnika (OHR) da se posluži modelom Raffija Gregoriana iz Brčkog, kada je ukinuo isplate plaća zastupnicima koji nisu usvojili Budžet.

- Pozivamo da istu stvar uradi po pitanju Parlamentarne skupštine BiH i jednog neodgovornog odnosa parlamentaraca. Uredno uzimaju plaće, idu na putovanja, a ne rade svoj posao. Posebno se to odnosi na parlamentarce iz SNSD-a, koji do sad nisu dostavili ni prijedloge za članove komisija – kazao je Izetbegović.

Osudio je predsjednik SDA i odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, koje je dopustilo nevladinoj organizaciji iz Srbije uvid u aktivne predmete ratnih zločina.

- Urađeno je nešto protuzakonito i protiv interesa ove zemlje. Time je nanesena ogromna šteta pravosudnom sistemu BiH i smatramo da je neophodno da odgovorni u VSTV-u podnesu ostavke i da se protiv njih pokrene postupak – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o Revidiranoj strategiji za procesuiranje ratnih zločina, kazao je da je nedopustivo da se predmeti sa A liste Haškog tribunala ne uključe.

- Insistirali smo da naši predstavnici u Vijeću ministara rade na tome, kao i da se napravi plan regionalne saradnje koji će onemogućiti da se ponavljaju stvari kakve smo imali ranije, da bijegom i odlaskom u susjedne zemlje odgovorni za najteža djela ratnog zločina izbjegnu krivičnu odgovornost, ili da imaju manje kazne nego što su izrečene u BiH – poručio je predsjednik SDA.

Osvrnuo se i na promociju knjige kojom se negira zločin na Tuzlanskoj kapiji, a u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije.

- To predstavlja uvredu žrtvama, ali i jednu veoma lošu poruku Srbije BiH. General Novak Đukić je osuđen pred Sudom BiH i našao je utočište u Srbiji. Mislim da bi Srbija trebala isporučiti generala Đukića, a ne raditi ove stvari, poput promoviranja neistina o vrlo bolnoj stvari, gdje smo mi izgubili 71 mladu osobu. To je najveća rana Tuzle i ovim se ustvari stavlja so na tu ranu. Država koja navodno ima aspiracije da se reformira i da bude progresivna demokratska zemlja nikako ne bi smjela sebi dopustiti ovakve stvari, a naročito ne pružati azil ratnim zločincima – kazao je Izetbegović.

Press konferencija SDA 08.11.2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.