open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA za N1
Izetbegović o respiratorima, Novalićevom radu, ekonomskom odgovoru na COVID-19, HDZ-u i MMF-u
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, komentarisao je rad premijera Fadila Novalića i sporne nabavke respiratora i medicinske opreme tokom pandemije koronavirusa u BiH. 
11.05.2020. u 19:22
get url
text

Kaže kako se "zbrzavalo, žurilo se, da se jedan dio potreba zadovolji. Zaboravljalo se da postoje zakoni i procedure".

- Preostaje da prepustimo istragama da utvrde šta se dešavalo i da li su greške napravljene. Nije moje da presuđujem unaprijed. Ne treba padati u novu grešku. Pravosudna struka neka kaže svoje, da ne bih bio ja taj koji će suditi unaprijed - poručio je Izetbegović za N1.

U vezi s ekonomskim odgovorom na pandemiju koronavirusa ocijenio je da je Novalićeva vlada donijela dobar zakon. 

- Osigurao je sredstva za stabilizacioni fond, garancijski fond, doći će milijardu maraka pomoći. Odgovor je bio dobar, sa greškama koje su se tu i tamo desile. Vidjet ćemo ko ih je napravio - izjavio je Izetbegović za N1.

Prema njegovom mišljenju, u ovih šest godina koliko je Novalić premijer, napravio je mnogo hrabrih iskoraka.

- U ovih šest godina Novalić je svaki put bio u pravu kada je tražio da se neki hrabri iskoraci naprave. Zakon o radu, akcize, Zakon o demobilisanim borcima, Zakon o penzionerima. Zakoni su jasni, pogledajte broj zaposlenih, nove investicije u FBiH. Najveći korak i iskorak u ekonomiji je učinjen u vremenu Vlade Fadila Novalića - kazao je.

VEZANI TEKST - Bakir Izetbegović: HDZ-ove opstrukcije mogu samo prisiliti Bošnjake da traže drugačiji odgovor

Na pitanje novinarke osvrnuo se i na gafove koje je napravio Novalić.

- Kazati neku nespretnu riječ, ispasti nespretan kada stavlja masku na lice, ova čaršija voli da razvlači ovakve stvari. Kada pogledate realne brojke, broj razboljelih, mrtvih, izvanredan rezultat je napravljen. Suprostavili smo se pandemiji vođeni Novalićem bolje nego neke bogate i organizovane zemlje. To je rezultat - izjavio je Izetbegović.

U vezi s MMF-om ponovio je da je vrlo jasno ko blokira raspodjelu novca, a to je HDZ. 

- Znate to kao i ja. Da budem direktan - stav HDZ-a da se na protivustavan način kantoni unesu u odluke Vijeća ministara. Po meni je to iracionalno. Ne znam ni šta postižu s tim. Evo recimo da to i postignu, ne znam šta je krajnji cilj? Neka vidljivost kantona, neka politička potreba sada pred ove izbore? Ali realno, šta se dobiva sa pozicioniranjem kantona, samo tri kantona u kojima živi možda desetina stanovništva Federacije su dominantno "hrvatska". Tako da ne vidim ni šta je tu politički dobitak, a od tih sredstava je ogroman i to upravo za, naprimjer, Posavski i Livanjski kanton gdje žive većinom Hrvati - rekao je Izetbegović. 

Na pitanje do kada će se čekati s raspodsjelom novca od MMF-a, rekao je da ćemo "čekati dok ne prestanu antiustavni i iracionalni zahtjevi". 

Cijeli intervju možete pogledati u videu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.