open-navfaktor-logo
search
Vlast i uvjeti
Izetbegović odgovorio Čoviću: Kongres ništa ne mijenja, SDA ne blokira vlast, a insistirat će i dalje na Ustavu i zakonu
Izetbegović je ponovio da SDA kod formiranja vlasti isključivo insistira na primjeni Ustava i zakona te primjeni onoga na šta se BiH ranije obavezala
27.07.2019. u 11:48
get url
text

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, komentirao je danas izjavu Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, koji je kazao da neće biti formiranja vlasti do 14. septembra za kada je zakazan Kongres SDA, čime je sugerirao da SDA blokira formiranje vlasti zbog svojih unutarstranačkih pitanja.

- Mislim da ne bi trebao da stvari govori na takav način, da na takav način kalkulira kolega Čović, jer to znači da je SDA kriva za krizu koju imamo, za neformiranje vlasti. Što se tiče SDA novi mandatar za sastav Vijeća ministara, Zoran Tegeltija (SNSD), može danas dobiti zeleno svjetlo, samo treba odustati od neustavnih uvjeta. Što se tiče SNSD-a, onda je neustavan njihov uvjet. Diktat entiteta nad državom. A što se tiče Čovića i HDZ-a oni daju neizvedive stvari. Tako olako izgovore nešto što 14 godina ne uspijevamo riješiti. Što je, u stvari, bilo riješeno pa su oni odbili, kroz aprilski paket i Fileov model. A onda daju zadaću SDA - rekao je Izetbegović.

Čović je jučer, između ostalog, kazao i to da "što se tiče uspostave vlade federacije, da Izborni zakon prva tačka paketa reformi da bi se ona uspostavila".

Izetbegović je ponovio da SDA kod formiranja vlasti isključivo insistira na primjeni Ustava i zakona te primjeni onoga na šta se BiH ranije obavezala.

Predsjednik SDA je ovo komentirao pred početak sjednice Glavnog odbora stranke koja je i priprema za Kongres koji će biti održan 14. septembra. S tim u vezi, kazao je kako SDA ostaje stranka koja će i dalje insistirati na principima Ustava i zakona kod formiranja vlasti, bez obzira ko bio njen predsjednik i bez obzira na bilo kakav ishod Kongresa.

- Mi nikada nećemo pristati da se ruši Ustav i vladavina zakona, jer ono što bi uslijedilo je bezakonje. Mi na to nećemo pristati - rekao je Izetbegović.

U vezi sa izmjenama Statuta SDA i Kongresom, kazao je da će SDA danas "napraviti mali korak od bošnjačke ka bosanskohercegovačkoj stranci"

- Neće SDA naravno odustati od bošnjačke agende, ali idemo ka bosanskoj stranci. Radit ćemo na tome da mladi ljudi dobiju više prostora, da žene dobiju više prostora, da se ne akumuliraju funkcije, da se ne može beskrajno ostati na poziciji predsjednika na jednom nivou. Bit će dovoljno prostora za novu energiju - rekao je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.