open-navfaktor-logo
search
Sutra novi sastanak
Izetbegović: Opća bolnica u Sarajevu je jedina koja ne učestvuje u borbi protiv pandemije
U ponedjeljak bi se trebao održati novi sastanak u vezi uspostave COVID- bolnice, bivše garnizone ambulante, u neposrednoj blizini Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu.
16.08.2020. u 15:24
get url
text
Sebija Izetbegović

Sastanku bi, kao i krajem prošle sedmice, trebali prisustvovati nadležni iz ove zdravstvene ustanove, predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, kantonalnog Zavoda za izgradnju i UNDP-a.

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Sebija Izetbegović za N1 je komentarisala trenutno stanje u vezi procesa uspostave Covid bolnice.

- Naravno da bi Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" odavno trebalo da ima formiran izolatorij. Oni su jedini koji ne učestvuju u borbi protiv pandemije. Opća bolnica je jedina u regiji Opća, tj. kantonalna bolnica, koja nema formiran izolatorij, a imaju oko 40.000 kvadratnih metara površine sa nekoliko zgrada i dosta posebnih ulaza. Direktor Opće bolnice "Abdulah Nakaš" 5. aprila je dao intervju u kome je rekao da imaju 400 kreveta za i "najteže" slučajeve COVID-19 bolesnika, da su oni COVID bolnica, da su kupili CT aparat za potrebe pacijenata sa oboljelih od COVID-19 (aparat je koštao pola miliona KM). Menadžment Opće bolnice povukao je od ZZO KS novac za "borbu protiv pandemije izazvane koronavirusom" u iznosu jedan milion KM. V. d. direktor Opće bolnice pohvalio se donacijama od 20.000 KM načelnika Općine Stari grad i 50.000 KM načelnika Općine Centar za "borbu protiv korona virusa", ali Opća bolnica nema niti jednog bolesnika sa korona virusom - rekla je Izetbegović.

Primaju kadar uz opravdanje da im treba jer "rade svaki dan" - pa zar nije normalno da rade svaki dan ako primaju plaću iz budžeta, pita Izetbegović.

Također je opravdanje za prijem kadra - borba protiv korone, ali koja borba ako oni nemaju niti jednog pacijenta, ona. 

- Pohvalili su se da imaju laboratorij za testiranje PCR, a mi, ponovo, ne znamo koga oni testiraju ako nemaju pacijenata sa simptomima. WHO daje tačne smjernice - ko i kada se testira i KCUS tačno tako radi uz upute kantonalnog Zavod za javno zdravstvo i porodičnih ljekara Doma zdravlja. Također, testiramo uzorke sa područja cijele Federacije, tj. iz suosnivačkih kantona. Naš laboratorij je preopterećen, a osoblje umorno. Imamo 104 pozitivna uposlenika raznih profila koji su uposlenici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Uz oko 200 uposlenika koji su na bolovanju, ali i 65 koji opslužuju izolatorij Podhrastovi - vrlo je teško organizirati rad. Radimo stalno sve usluge iz domena tercijarne zdravstvene usluge – hemodijalize, peritonealne dijalize, transplantacije autologne na hematologiji, svu dijagnostiku Pet CT, biohemija i imunologija (oko milion i 200.000 usluga smo pružili za šest mjeseci). Radimo sve usluge hemo i radioterapjskih postupaka, operacije svih malignih bolesti i ostalih bolesti koje životno ugrožavaju bolesnike, koronarogarafije i stentiranja. Mi smo u posebnom režimu od pojave pandemije, 31. januara 2020. smo formirali krizni štab i odmah nakon toga izolatorij kojega KCUS nikada nije imao - objašnjava Itetbegović.

Također, Zavod za javno zdravstvo KS je trebalo od početka februara da počne sa formiranjem svog izolatorija u zgradi bivše Garnizone ambulante koja se nalazi u krugu Opće bolnice, ali ne pripada Općoj bolnici nego spada u vojnu imovinu, naglašava direktorica KCUS-a.

- Federalna vlada je izdala saglasnost Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo da mogu koristiti tu zgradu. Iz Opće bolnice su postavili puno uvjeta. Svašta su tražili, rekli su javno da hoće raditi, ali mi to ne vidimo. Osim ispraznih istupa u sredstvima javnog informisanja mi ne vidimo da oni rade u borbi protiv korone. Vjerovatno bi v.d. direktor Opće bolnice "Abdulah Nakaš" trebao potražiti savjete od kolega iz istovjetnih ustanova u Zenici, Travniku, itd. - da im oni daju upute kako se oni hrabro i uspješno bore protiv pandemije od prvog dana, a rade "svaki dan". KCUS će se boriti i dalje svim snagama, ali bi trebalo da Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" prihvata i brine o lakšim i srednje teškim bolesnicima. Za tu vrstu bolesnika nije potrebno imati nikakve posebne uvjete. Imaju dva specijalista infektologa, pulmologe, interniste, a mi smo već pripremili sve protokole po kojima trebaju postupati. Ne znam šta ih sprečava da napokon počnu raditi svoj posao? - rekla je Izetbegović. 

VEZANI TEKST - Kapidžić saopćio da je posao za 50 radnika u izolatoriju na čekanju, Općoj bolnici poručio da se uozbilji

Dodaje da u Općoj bolnici, "ako se pravilno čuvaju, ne trebaju se bojati korone".

- Uostalom, rizik našeg posla uvijek postoji i moramo ga hrabro nositi. Dužnost nam je liječiti one koji su bolesni. Niko nema pravo birati bolesnike kojima će pruzati uslugu. Svi moramo raditi i ulagati maksimalne napore da spriječimo najgori mogući scenarij. Ako samo KCUS, Dom zdravlja i Hitna pomoć rade sa korona-bolesnima, nedostaje karika sekundarnog nivoa koji bi morao zbrinuti sve one sa lakšom i srednje teškom slikom bolesti. KCUS bi čak i svaki slučaj srednje teškog bolesnika koji bi mogao ići u pogoršanje odmah preuzeo. Mi smo, u KCUS-u, u ogromnom naporu i pitanje je šta će se desiti ako svi ne budu radili svoj posao za koji, u konačnici, primaju plaću. Uz sve ovo, moraju postojati striktne mjere o pravilnom nošenju maske, poštivanju fizičke distance, često pranje ruku i izbjegavanje većih skupova - navela je Izetbegović u izjavi za N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.