open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo SDA
Izetbegović: Pozivamo Tužilaštvo da ubrza istragu protiv Viškovića; što se sa istragom u Sanskom Mostu čekalo do sada?
Nakon sjednice Predsjedništva SDA novinarima se obratio predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović, koji je rekao da je na sjednici potcrtano nekoliko zaključaka sa sjednice Predsjedništva BiH, koja je održana jučer.
18.09.2020. u 18:48
get url
text
get url
text

- Zaključci se odnose na borbu protiv pandemije i migrantske krize. Pozdravili smo zaključke kojim se traži aktivniji odnos Vijeća ministara i Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje u borbi protiv pandemije koronavirusa, imajući u vidu povećanje broja oboljelih u zemlji i okruženju. Također, pozdravili smo set mjera kojima se traži aktivniji odnos Vijeća ministara po pitanju migrantske krize te napore koje poduzima ministar Selmo Cikotić - rekao je Izetbegović.

Pored toga, naveo je predsjednik SDA, Predsjedništvo je zatražilo od kantona u FBiH koji nisu ispunili obaveze iz Strategije za borbu protiv trgovine ljudima da to odmah učine.

- Predsjedništvo BiH je pokrenulo i incijativu da se u roku od mjesec dana ispitaju pozitivne i negativne strane "malog Šengena". Mislim da je taj sporazum previše ispolitizirao, a cilj mu je da omogući olakšano kretanje roba i ljudi. To nije neka nova politička asocijacija - rekao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA je danas ponovilo svoje stavove, nakon odluke državnog vrha Hrvatske da pozove Milorada Dodika u Zagreb.

- To nas je zaista iznenadilo i ne vidimo svrhu podržavanja politike koju veliča Dodik, preskačući predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Ne znamo zašto su to učinili i mislimo da to nije dobro ni za Hrvatsku ni za BiH, a ni za odnose Bošnjaka i Hrvata - rekao je predsjednik SDA.

U vezi pregovora s HDZ-om BiH, odnosno sastanka s predsjednikom te stranke Draganom Čovićem, Izetbegović je rekao da je besmisleno razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH, ako nisu implementirani rezultati izbora od prije dvije godine.

- Sad će godina dana otkao nije popunjen Ustavni sud FBiH voljom gospodina Čavare. Dok se te dvije stvari ne urade, pregovora ne može biti. U nastavku eventualnih pregovora mi ćemo tražiti mehanizme koji će omogućiti da se te stvari ne ponavljaju. Oni imaju zahtjeve vezane za izbor predstavnika, a mi imamo svoje - rekao je Izetbegović.

Predsjedništvio SDA danas je ponovilo zahtjev Vijeću ministara da u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa kao i Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću te Akcioni plan za refiormu javne uprave, što je jedan od osam prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa u EU.

{$galerijaFotografija}

Predsjedništvo SDA danas je podržalo napore premijera FBiH Fadila Novalića i Vlade FBiH da se ubrza donošenje mjera podrške za najteže pogođene sektore poput turizma, ugostiteljstva, izvoza, prijevoza i aviosaobraćaja.

- Pozdravljamo namjeru Vlade FBiH i pozivamo Parlament FBiH da se usvoji novi set reformskih zakona, koji će omogućiti smanjenje doprinosa i druge fiskalne mjere, da bi dali novi zamajac ekonomiji u FBiH - rekao je predsjednik SDA.

Također, saopćio je da SDA podržava napore državnih organa u nepristrasnoj i profesionalnoj istrazi nepravilnosti vezanih za izbore 2018. na području Sanskog Mosta.

- Pitamo se šta se čekalo do sada, jesu li čekali Lokalne izbore pa de se krene s jednom aferom. Ukoliko se navodi pokažu tačnim organi SDA će sankcionirati odgovorne u svojim redovima. Pozivamo Tužilaštvo BiH da pokrene i ubrza istragu povodom navoda iznesenih u Sudu BiH, da je premijer entiteta RS Radovan Višković učestvovao u premještanju masovnih grobnica Bošnjaka ubijenih u srebreničkom genocidu i na taj način učestvovao u prikrivanju zločina - rekao je Izetbegović.

Na optužbe iz RS-a, da u ovom slučaju iza svega stoji SDA, Izetbegović je odgovorio da SDA nema nikakav uticaj na Tužilaštvo BiH.

- Mi smo veoma nezadovoljni radom Tužilaštva BiH. Zanimljivo bi bilo čuti na temelju čega je to izneseno. Mi nemamo nikave veze sa svjedokom koji je to kazao - zaključio je izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.