open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović pozvao Bošnjake u Turskoj da na izborima podrže Erdogana
Predsjednik Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović, danas je pozvao Bošnjake koji žive u Turskoj da na izborima podrže aktuelnog predsjednika Republike Turske, Recepa Tayyipa Erdogana.
05.05.2023. u 16:10
get url
text

Njegovo pismo upućeno Bošnjacima u Turskoj prenosimo u cjelosti: 

"Cijenjeni građani Turske bošnjačkog porijekla,

svi smo svjesni historijskog trenutka koje predstavljaju predstojeći izbori za predsjednika Republike Turske. Vjerujem da je ogromna većina vas svjesna i epohalne uloge koju predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima u preporodu i uzdizanju Republike Turske u svakom pogledu. Pod Erdoganovim liderstvom prijateljski turski narod i država Turska učvrstili su vlastiti ponos i samopouzdanje, ojačali demokratiju i obnovili sistem vrijednosti koji im garantira dugoročni napredak. Od ekonomski nedovoljno razvijene države, za samo nekoliko decenija, Turska je prešla put do moćne ekonomije. Svjedoče tome zapanjujući podaci o ubrzanoj izgradnji infrastukture, industrijskom razvoju, reformi sistema obrazovanja, moćnoj armiji i vojnoj industriji...

Od države koju su pokušavali tretirati objektom u međunarodnim odnosima, Turska je pod Erdoganovim liderstvom postala moćan subjekt na međunarodnoj sceni, bez kojeg se ne mogu donositi krupne globalne odluke. Takvo pozicioniranje Turske imalo je ogroman utjecaj i na kompletan muslimanski svijet, koji ubrzano vraća samopouzdanje i afirmiše vlastite vrijednosti. Moćna i razvijena Turska, sa moćnim liderom na njenom čelu, bitan je faktor i za odnose na Balkanu, gdje predsjednik Erdogan uspijeva uspostaviti saradnju sa svim državama i narodima i na taj način doprinositi očuvanju stabilnosti i mira.

Bošnjaci u Bosni i Hercegovini i na Sandžaku posebno svjedoče prijateljstvu velikog lidera Erdogana. Pomoć i podrška koju Erdogan i Republika Turska pružaju Bosni i Hercegovini i Bošnjacima je od vitalnog značaja. Mnogo bi prostora uzelo da nabrajam sve projekte u BiH koje je Turska podržala. Umjesto toga, u nakrajkraćem ću reći da Recep Tayyip Erdogan ispunjava emanet rahmetli Alije Izetbegovića, jer istinski i bratski pomaže Bošnjacima i Bosni i Hercegovini. Cijenjeni Bošnjaci, pozivam vas da izađete na izbore i podržite Recepa Tayyipa Erdogana. Jer, on treba Republici Turskoj, ali on treba i Bošnjacima i Bosni i Hercegovini".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.