Javna tribina

Izetbegović: Reforma zdravstva omogućit će kratak i brz put za pacijenta, te uštedu novca

Objavljeno: 03.09.2018. u 22:21 Autor: E. F.

Sala Međuanrodnog centra za djecu i omladinu u Sarajevu večeras je bila isuviše mala da primi sve zainteresirane koji su prisustvovali Javnoj tribini "Šta očekujemo od reforme zdravstva? na kojoj je predavač bila prof. dr. Sebija Izetbegović.

Detalj sa održane Javne tribine FOTO: J. BRUTUS

Večerašnji skup na kojem je Izetbegović govorila o onome što donosi reforma zdravstva koja je BiH prijeko potrebna obzirom da teži da postane članica Evropske unije, organizovali su Općinski odbor SDA Novo Sarajevo te Asocijacija žena Novo Sarajevo na čelu sa Jasminkom Ikanović.

Na samom početku izlaganja Izetbegović je pojasnila kako odlično poznaje zdravstveni sistem u našoj zemlji i da on ima mnogo nedostataka te da se u njega ulaže 360 miliona KM godišnje i to samo na području Kantona Sarajevo. Kako je istakla, to je dokaz da nam treba temeljita izmjena jer se taj novac može iskoristit mnogo bolje. Istakla je kako bi sa tim novcem, radeći na pravi način, mogli dobiti dobru i brzu uslugu za pacijente, a istovremo popraviti i status svih zdravstvenih radnika.

Bolja usluga

- Benefiti od reforme zdravstva su mnogi. Promjene koje nudi reforma zdravstva jeste najprije određivanje puta pacijenta odnosno na koji način se on kreće kroz sistem zdravstva - kazala je Izetbegović.

Ona je naglasila da pacijenti mnogo lutaju u svom liječenju,  od klinike do klinike, od jednog doma zdravlja do drugog. Reformom pacijent više neće morati tragati za uslugom koju treba nego će već unaprijed znati u koju ustanovu i kojem ljekaru da se obrati jer bi kroz reformu trebalo organizirati javno upoznavanje pacijenata sa sistemom.

- Moramo spriječiti da bolesnici gube vrijeme i novac u svom liječenju, te da tako teško dolaze do svoje dijagnoze - kazala je Izetbegović

Ona je  dodala da je medicinskim radnicima veoma  teško pristupiti na pravi način ako je on već iznerviran.

- Reforma zdravstva zato podrazumijeva put pacijenta koji treba da bude kratak i efikasan kao i uštedu utrošenog novca koji bi opet krenuo ka benefitima bolesnika. Mogli bismo staviti mnogo više lijekova na esencijalnu listu - pojasnila je Izetbegović.

Prema njenim riječima reformom bi se praviln  rasporedilo osoblje te bi se mlade snage dovele kako bi radile sa teškim pacijentima. Također, zdravstvena zaštita bi pacijentima bila na raspolaganju 24 sata i to Hitna pomoć kao i sektor porodične medicine.

Upitana o strategiji zdravstva na kojoj radi  pojasnila je da se radi o veoma jednostavnoj stvari odnosno o tome da red, rad i disciplina daju izvrsne rezultate. U svemu tome, dodala je, pomogli su joj njeni saradnici i 3.365 uposlenika te zdravstvene ustanove zasnivajući svoj rad samo na predanom redu i disciplini, zbog čega smatra da se može uraditi sve to i u drugim zdravstvenim ustanovama.

Foto: Jasmin Brutus

- Naša strategija je da puno radimo, da svi budemo jednako opterećeni i odgovorni za ono što radimo. Svi dolaze na vrijeme na posao, dežurni na vrijeme preuzimaju službu. To se sad dešava tako lagano za razliku od onog vremena kada sam došla na Klinički centar i kada sam shvatila da na više od pola klinika dežurni ljekari nisu na poslu. Oni su za to vrijeme dok smo ih mi plaćali radili na privatnim klinikama i privatim ambulantama, a pacijenti satima čekali. Toga više nema - kazala je Izetbegović.

Nadalje je istakla da ovaj reformski put svi moramo proći kao što su to uradile sve razvijene zemlje.

- Moramo uraditi reformu i dobiti rezultate i naši mladi ljudi neće nigdje odlaziti, bit će im divno ovdje - kazala je ona.

Red, rad i disciplina

Osvrćući se na svoje dosadašnje uspjehe i naporan rad na Kliničkom centru u Sarajevu te pritiscima kojima je tom prilikom bila izložena, Izetbegović je istakla kako je sve što je uspjela jeste rezultat reda, rada i discipline. Tako su redovi čekanja smanjeni, nabavljena je nova oprema, Klinički centar je restrukturiran.

- Bilo je tu puno komocije, zloupotrebe godišnjih odmora, bolovanja, plaćenih odsustava. Kad je god bio neko nezadovoljan napravi se jedno novo odjeljenje koje uopće nema pacijenata. Mi smo to sve fuzionirali i dobili perfektnu fukcionalnost - kazala je Izetbegović i dodala da su popravljenji međuljudski odnosi, profesionalni odnosi, kolegijalni odnosi.

Skraćena je dijagnostika na mnogim klinikama, a najbolji primjer je dijagnostika oboljenja dojke gdje pacijenti u samo sedam dana prolaze svu proceduru. 

- Sistem je sada na strani naših žena. Na Kliničkom centru smo iskoračili 15 ili 20 godina u budućnost. Ne radi se samo o brzini djelovanja već o mogućnosti da pacijentima vratimo dostojanstvo, da budemo ljubazni, da nas pacijenti vole, da bijeli mantil ne bude sinonim za korupciju. To nije pravdeno, zbog nekoliko jako loših primjera kojih jeste bilo, nije uredu da se svi stigmatiziraju na takav način. Mi volimo svoje pacijente, poštujemo ih i želimo da im pomognemo - kazala je Izetbegović.

Na kraju je istakla još jednom kako se za uspjeh samo moramo držati one stare "red, rad i disciplina". 

- Možemo čuda napraviti - kazala je. 

Prisutnima se večeras obratio i na dolasku zahvalio općinski načelnik Nedžad Koldžo a potom i Ikanović. Također predstavljeni su i kandidati iz Općinskog odbora SDA Novo Sarajevo koji će se naći na izbornim listama na oktobarskim izborima.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije