open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Izetbegović s ambasadorom Kine: Vlast u FBiH se može formirati isključivo u skladu sa Ustavom i voljom glasača
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sastao se danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Pingom.
30.03.2023. u 14:37
get url
text

Na sastanku je razgovarano o odnosima Bosne i Hercegovine i NR Kine, kao i odnosima Stranke demokratske akcije i Komunističke partije Kine.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima na globalnom nivou, Izetbegović je pozdravio medijatorsku ulogu NR Kine u postizanju sporazuma o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa između Irana i Saudijske Arabije.

Na sastanku je također razgovarano o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na proces formiranja izvršne vlasti u FBiH.

Izetbegović je u tom kontekstu naglasio da se vlast u FBiH može formirati isključivo u skladu sa procedurama propisanim Ustavom FBiH i u skladu sa izbornom voljom glasača, kroz dogovor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, odnosno stranaka koje su stale iza njihovog izbora.

Nametanje odluka od visokog predstavnika, a naročito odluka koje su u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i osnovnim demokratskim principima, se nipošto ne bi smjelo desiti, saopćeno je na Facebook stranici predsjednika SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.