open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Izetbegović sa Jenčom: Za UN neprihvatljive bilo kakve jednostrane aktivnosti koje ugrožavaju mir u BiH
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se danas sa Miroslavom Jenčom, pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku u Odjelu za politička i pitanja izgradnje mira i multinacionalnih operacija.
22.10.2021. u 16:27
get url
text

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na blokadu rada državnih institucija i prijetnje narušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma od dijela političkih snaga iz entiteta RS, saopćeno je iz SDA.

Jenča je istaknuo da su za UN neprihvatljive bilo kakve jednostrane aktivnosti koje ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum, a samim tim i mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu. Naglasio je potrebu očuvanja napretka koji je ostvaren od potpisivanja Mirovnog ugovora.

Također je razgovarano o procesu pomirenja i prevazilaženja ratnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu je Jenča poručio da se UN snažno protivi praksi negiranja genocida i ostalih ratnih zločina, te glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca.

Izetbegović je upoznao Jenču sa trenutnim stanjem u vezi sa pregovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva u BiH. Naglasio je potrebu provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te reduciranja ovlasti i nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa. Izetbegović je potcrtao da bi se time unaprijedila efikasnost parlamenata i ubrzali integracijski procesi u kojima učestvuje Bosna i Hercegovina.

Razgovarano je i o nastavku projekta "Dijalog za budućnost", u kojem učestvuju mlade osobe i intelektualci iz cijelog regiona. Ovaj projekt, koji je pokrenut nakon Izetbegovićeve inicijative upućene bivšem generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, realizira se pod okriljem UN-ovih organizacija i pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

Sastanku je prisustvovao i generalni sekretar SDA Halid Genjac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.