open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Izetbegović sa zastupnikom u Bundestagu Beyerom: Prevenirati negativne vanjske utjecaje na BiH
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sastao se danas sa zastupnikom CDU-a u njemačkom parlamentu Bundestagu Peterom Beyerom.
21.07.2022. u 15:06
get url
text

Na sastanku je razgovarano o situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na integracijske procese, provedbu ključnih reformi i preveniranje negativnih vanjskih utjecaja.

Beyer je ponovio spremnost Njemačke da aktivno pomaže Bosni i Hercegovini na evropskom putu, što potvrđuje i Rezolucija o Bosni i Hercegovini koju je Bundestag usvojio početkom ovog mjeseca.

Pažnja je posvećena pitanju ruske agresije na Ukrajinu i mogućim posljedicama na Bosnu i Hercegovinu i region. Beyer je u tom kontekstu istaknuo da se ne smiju dozvoliti bilo kakvi negativni utjecaji koji mogu rezultirati destabiliziranjem situacije u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović se zahvalio na podršci koju Njemačka pruža Bosni i Hercegovini, podsjetivši na ključne događaje na evropskom putu u kojima su njemački zvaničnici imali značajnu ulogu.

Također je razgovarano o saradnji Stranke demokratske akcije i CDU-a u okviru Evropske narodne stranke i mogućnostima inteziviranja te saradnje u interesu Bosne i Hercegovine.

Govoreći o narednim Općim izborima, Beyer je pružio podršku Izetbegoviću i Stranci demokratske akcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.