open-navfaktor-logo
search
Svečana tribina
Izetbegović u Geteborgu: Vrijeme je da se sistematičnije počnemo baviti dijasporom, druge domovine nemamo
U švedskom gradu Geteborgu održana je svečana tribina povodom 30. godišnjice obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Prisutnima na tribini se obratio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, koji je, uz čestitku povodom Dana nezavisnosti BiH, poručio da je potrebno jačati veze dijaspore i matice.
27.02.2022. u 21:21
get url
text

- Vrijeme je da se mi počnemo sistematičnije baviti sa vama i da se vi sistematičnije počnete baviti domovinom. Mi druge nemamo – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je istaknuo da građani BiH procvatu u uređenim sistemima, što je motiv da se takav sistem uspostavi i u BiH. Razlog koji je doveo do raspada Jugoslavije je, smatra Izetbegović, bujanje nacionalizma, ali i nedostatak slobode. Zbog te činjenice, dodao je, sloboda i istina su vrijednosti koji se moraju braniti.

 

- Čovjek ne zna vrijednost zdravlja dok ga ne izgubi, a narod ne zna vrijednost slobode dok je ne izgubi. Mi to moramo odbraniti – poručio je Izetbegović.

Podsjetio je da je na Referendumu o nezavisnosti BiH glasalo dvije trećine građana, više od dva miliona osoba, te da se gotovo 100 posto onih koji su izašli na referendum odlučilo za nezavisnost države. Ono što je uslijedilo, dodao je, jeste agresija i početak odbrane kakvu niko nije očekivao i koju je teško objasniti.

- Trebamo se sjećati tih ljudi, trebamo biti ponosni na to. Bila je to majstorska političko-vojno-diplomatska odbrana zemlje koja zaslužuje historijska proučavanja – izjavio je Izetbegović.

Zatim je, dodao je, uslijedio kraj rata i borba za jačanje i napredak države drugačijim sredstvima. U tom kontekstu je podsjetio na brojne reforme koje su provedene u protekle dvije decenije, uprkos postojanju snaga koje su se zalagale za degradaciju države.

- Mi sada ulazimo u historijske brzace. Naša snaga je u legalitetu. Naša snaga je u državi, njenim institucijama. Uz nas je međunarodna zajednica. Sve ostalo su paradržavne institucije i sve će biti oborene. Sve to uvezuje kohezivna sila, naš patriotski blok. Naš plan je koordinirati aktivnosti sa međunarodnom zajednicom, pojačati lobiranje, obarati neustavne odluke, ostvariti puno jedinstvo probosanskih stranaka i aktivirati vas, dijasporu – poručio je Izetbegović.

Jedan od prioriteta je, smatra Izetbegović, jačanje kapaciteta probosanskih snaga, naročito u entitetu RS.

- Trideset godina muče BiH. Sada pokušavaju da olovkom dovrše ono što nisu mogli tenkovima, puškama, etničkim čišćenjem i genocidom. Da bi to uradili, treba i naša strana to da potpiše. Nećemo im to dozvoliti. Niko neće potpisati tu kapitulaciju – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je da su probosanske stranke u entitetu RS napravile jedinstvenu listu, te da je cilj rast broja osvojenih mandata u Narodnoj skupštini RS-a. U ostvarenju tog cilja, dodao je, ključni doprinos može dati dijaspora.

 

- Možete donijeti historijsku prevagu na izborima u oktobru 2022. Prve nedjelje u oktobru se igra velika utakmica. Učestvujte u njoj, dajte ključni gol. Jedan dan, jedan napor za domovinu. Pozivam vas da se početkom oktobra organizujete i da masovno izađete na izbore – zaključio je Izetbegović.

Večerašnjem događaju prisustvovali su i ambasadorica BiH u Švedskoj Elvira Dilberović, federalni ministar za raseljena lica i izbjeglice Edin Ramić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić i zastupnik u Skupštini Kantona 10 Arif Kovačević.

Tribinu u Geteborgu organizirala su bh. udruženja u Švedskoj, u saradnji sa Ambasadom BiH u Švedskoj i Centrom za dijasporu „Mreža“.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.