Ona je kazala kako će se i dalje testirati osobe za koje nadležni epidemiolozi smatraju da je potrebno da to urade.

- Ima dovoljno testova, danas ćemo dobiti još hiljadu i po. Testirali smo sve one za koje postoji indicija da imaju koronavirus. Bookirala sam još 150 hiljada testova za FBiH kojoi će doći u narednih sedam dana - kazala je Izetbegović.

Naglasila je kako sada mnogi dobro čuju ono što govore zdravstveni radnici i nadležni.

- Apel je došao na metu ljudi koji nisu shvatali ozbiljno. Vidite šta se desilo u Italiji i Španiji. Za sada mogu reći da sa ponosom odolijevamo ovom virusu - dodala je direktorica KCUS-a.

Za BHRT je potvrdila kako kako će prostorije Građevinskog fakulteta za smještaj pacijenata zaraženih koronavirusom biti spreman već sutra.

- Spremanjem novih prostora za smjestaj zaraženih samo prikazuje koliko smo mi ozbiljni i koliko o tome razmišljamo. Smatramo da treba uraditi pripreme za teži scenarij za koji se nadam da se neće desiti. Kapacitet Građevinskog fakulteta biće oko 200 kreveta. On bi bio za pacijente koji imaju srednje tešku kliničku sliku i koji samo trebaju kisik.Jedan od najopsanijih scenarija i po zdravstvo i po sistem bio bi ulazak koronavirusa na klinički centar, to jest u bolnice - kazala je Izetbegović.

Ona je zamolila sve građane koji nemaju potrebu da dolaze u bolnicu da to ne rade već da se obrate lokalnim Domovima zdravlja.

- Ulazak koronavirusa u Klinički centar bio bi najopasniji scenarij, bili bi ugroženi ležeći pacijenti. Apel građanima da budu strpljivi, da budu u samoizolaciji, da se ne kreću u bolničke ustanove bez prijeke potrebe - apelovala je Izetbegović.