Izetbegović u Zagrebu: Izjave Grabar-Kitarović nam prave problem, ali je Hrvatska najvažniji partner BiH

Objavljeno: 21.04.17 u 15:21

Hrvatska je, vjerovatno, najvažniji prijatelj Bosne i Hercegovine, poručio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u Zagrebu, gdje boravi povodom Simpozija o bosanskom jeziku.

- Hrvatska je najbitniji partner BiH, daje nam snažnu podršku na evropskom i NATO putu. Pri tome, među susjedima i prijateljima bude i nekih sitnih nesporazuma koje treba rješavati. Imamo niz otvorenih pitanja sa Hrvatskom koja ne opterećuju bitno te odnose. Glavna komponenta jeste da smo mi dobri susjedi, sve bolji susjedi i da Hrvatska podržava Bosnu i Hercegovinu u onim aspektima gdje je to za nas najvažnije - rekao je Izetbegović.

Upitan da prokomentira o kojim se otvorenim pitanjima radi, Izetbegović je rekao da je to u onim slučajevima kada hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kaže da u BiH buja radikalizam, ekstremizam i terorizam.

- Onda to nama može dovesti u pitanje snažan napredak turizma, investicija, ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. Jer ljudi ne dolaze u zemlju, ne investiraju u zemlju koja ima takav rastući problem. Takav problem u BiH ne postoji. Dakle, možda je bio prijeteći prije dvije godine, ali je očigledno riješen. Kada su u pitanju odlasci na strana ratišta, povratak, mi smo imali samo 46 povrataka u prethodnoj godini. Od toga je njih 20 osuđeno. To je problem koji se očigledno smanjuje, a ne povećava - istakao je Izetbegović.

Izetbegović je danas u Zagrebu imao sastanak sa zagrebačkim muftijom Azizom Hasanovićem i ljudima iz Islamske zajednice u Hrvatskoj sa kojima je, kako je rekao, razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini, odnosima sa Hrvatskom, odnosima Bošnjaka i Hrvata u BiH i Simpoziju o bosanskom jeziku.

Član Predsjedništva BiH se ovom prilikom osvrnuo i na protekli referendum o ustavnim promjenama u Turskoj.

- To je sistem koji imamo u SAD-u i Francuskoj. Turci su se za njega opredijelili i neka im je sa srećom. Ne znamo do kada će to biti Erdogan. Može biti jedan dan ili deset godina - rekao je Izetbegović.

Zagrebački muftija Aziz Hasanović zahvalio je Izetbegoviću koji je inicirao susret, koji je bio, kako je rekao, bratski i prijateljski, te podijelio informacije o stanju u BiH, ali i o stanju između dviju država.

- Upoznali smo ga (Bakira Izatbegovića, op. a.) sa dobrim odnosima koje mi baštinimo i njegujemo ovdje u Hrvatskoj. Važno nam je da imamo informacije iz prve ruke kako bismo mogli širiti ono što je naglašeno, tu ljubav i tu opredijeljenost Hrvatske da pomogne BiH na putu u NATO i EU. Koliko znam, hrvatska vlada i predsjednica na tome insistiraju i ustrajavaju - rekao je muftija Hasanović.

Simpozij o bosanskom jeziku u Zagrebu održava se od 21. do 23. aprila.