open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović uputio čestitku radnicima u Bosni i Hercegovini povodom 1. maja
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je radnicima u Bosni i Hercegovinu čestitku povodom Međunarodnog praznika rada 1. maja.
30.04.2020. u 19:16
get url
text

Radnicima u Bosni i Hercegovini želim čestitati Međunarodni praznik rada. Ovaj datum simbolizira sveopću radničku solidarnost, te podsjeća na višegeneracijsku borbu za radnička prava koja još uvijek traje.

I ova kriza je pokazala da su radnici ključni oslonac Bosne i Hercegovine, jer upravo su oni svojim ogromnim naporima omogućili funkcionisanje društvenog života i u otežanim uslovima. 

Posebnu pažnju ovoga 1. maja moramo skrenuti na zdravstvene radnike koji su već sedmicama na prvoj liniji odbrane od pandemije, te će mnogi od njih i ovaj praznik provesti u dežurama bez prilike za predah.

Ovogodišnji praznik je i u znaku ekonomske krize, koja je brojnim radnicima u realnom sektoru dovela u pitanje osnovno radničko pravo, a to je pravo na radno mjesto. Zato moramo misliti na zaposlene radnike, ali posebno na one koji su ostali bez posla.

Obaveza države je da omogući poslovni ambijent u kojem će biti dovoljno radnih mjesta kako bi svi imali priliku da budu zaposleni i žive dostojanstveno od vlastitog rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.