open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Izetbegović: Vrijeme je da Tegeltija ponudi svoj plan baziran na Ustavu i zakonima, SDA neće ići ispod toga
Na sastanku je bilo govora i o formiranju vlasti na nivou FBiH i Vijeća ministara, ali u suštini konkretne informacije nisu iznesene pred novinarima
23.07.2019. u 15:59
get url
text

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Bosne i Hercegovine, nakon sastanka sa Draganom Čovićem, dopredsjedavajućim Doma i predsjednikom HDZ-a, kazao je da je dogovoreno da se ubrzaju procesi kada je u pitanju formiranje vlasti u Hercegovačo-neretvanskom kantonu. Tačnije formiranje vlade u HNK. Govorilo se i o formiranju vlasti na višim nivoima, a o čemu ipak "treba razgovarati sa trećom stranom".

-Ako je Zoran Tegeltija spreman poštovati Ustav i zakone, mi odmah možemo formirati Vijeće ministara. SDA neće ići ispod toga. To je jedini uvjet - rekao je Izetbegović. 

Dodao je kako je vrijeme da Tegeltija ponudi neki "siže svoga programa" koji je baziran na poštivanju zakona i obaveza BiH, a što se u suštini odnosi na Godišnji nacionalni plan (ANP) koji je sve vrijeme uvjet za formiranje vlasti. Napomenuo je ponovo da to ne znači automatski članstvo u NATO .

- Kada je u pitanju Vlada FBiH naši sadašnji predstavnici u Vladi, premijer Fadil Novalić i ministrica finansija Jelka Milićević će krenuti da naprave inoviranu strategiju za mandat Vlade FBiH koji je pred nama. Optimista sam da to možemo relativno brzo završiti. Mislim da čitav kvantum pred nama koji treba da se imenuje, od kantona, preko Federacije do državnog nivoa, da ćemo to završavati nakon augustovskih odmora - rekao je Izetbegović.

Komentirajući stanje u Aluminiju Mostar Izetbegović je naglasio da je stav SDA  da se politika prestane baviti Aluminijem, da je vrijeme da se njime počnu baviti eksperti. Da se sačini sanacioni elaborat koji će ponuditi rukovodstvo i menadžment Aluminija uz pomoć resornog federalnog ministra i nadležne Vlade. 

Čović je nakon sastanka u suštini ponovio ono što je već poznato javnosti, a to je da bi se Vlada pobrinula za zbrinjavanje radnika kojima treba uvezati staž te da bi se mogla pokrenuti proizvodnja u određenim pogonima Aluminija.

- U Aluminuju se treba pobrinuti za 900 uposlenika i njihove porodice. To je zadatak broj jedan. I mislim da ćemo već u četvrtak imati ponovo jedan sastanak zbog Aluminija. Jedan od problema je kako zbrinuti tehnološki proces, imati tehnološki minumum kod onih kadrova koji su neopohodni da bi to funkcioniralo. Da nam ti ljudi ne bi napustili kompaniju. Vidjeti šta uraditi sa dokupom staža, sve ono što je zakonska regulativa za ljude koji mogu otići u penziju. Šta učiniti da se ponovo pokrenuo proces i uposliti određen broj ljudi, ali na pozitivnoj tržišnoj osnovi - rekao je Čović.

On je komentirao i izjavu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića da između SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a nema hemije te da će teško doći do formiranja Vijeća ministara BiH.

- Između SDA i HDZ-a BiH ima hemije, kao i između HDZ-a BiH i SNSD-a - kratko je prokomentirao Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.