open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović: Zadovoljan sam dogovorom u Mostaru, postignuto je više nego što smo se nadali
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije kazao je da je zadovoljan dogovorom za Mostar, ističući da je "postignuto više nego što smo se nadali".
18.06.2020. u 20:41
get url
text

- Mostar će biti manje grad slučaj ubuduće. Opozicija ima svoje razloge da pokuša dovesti u pitanje poziciju SDA, ali ne bi smjela raditi na štetu građana Mostara, ne bi smjela produžiti agoniju Mostaraca - odgovorio je Izetbegović na upit o tome hoče li sporazum naići na podršku u državnom Parlamentu.

Dodao je kako ne bi potpisao nešto što daje prostor za zloupotrebe.

- Odnosi u Mostaru su takvi kakvi jesu i Mostarom se mora vladiti zajednički - rekao je Izetbegović, dodajući da je SDA u vezi sa sporazumom za Mostar konsultovala ljude u Mostaru, kao i druge probosanske stranke.

- Ako ćemo zajednički rukovoditi Mostarom, naravno da postoje mogućnosti da se nešto zaustavlja. Mislim da će ovaj Statut i ovo rješenje da funkcionira, da će prisiliti ljude u Mostaru da se dogovaraju - naveo je Izetbegović.

Kad je riječ o drugom sporazumu, koji se tiče Izbornog zakona, Izetbegović je naveo da se njime tretiraju sve presude Suda za ljudska prava u Strazburu, te Ustavnog suda BiH koje se odnose na izborno zakonodavstvo.

- Balans građanskog i etničkog principa neće biti lako postići, pitanje je hoćemo li to uopće postići - naveo je, a potom dodao:

"Svaki građanin u BiH će po sporazumu imati jednaka prava, aktivno i pasivno glasačko pravo. Bili smo se približili tome sa Aprilskim paketom, teško ćemo to postići, ali nije nemoguće".

- Nemamo namjeru, bar što se tiče SDA, ništa sami uraditi sa HDZ-om, niti možemo. Možemo urediti neke obrise i konture rješenja, na koje će sve druge stranke da se pridruže - dodao je.

Na upit o legitimnim predstavniciama, rekao je da se tu ne misli samo na Hrvate.

- Mi u Vladi RS-a imamo Hrvate i Bošnjake koje postavi SNSD i koji kada se dodijeli odlikovanje Radovanu Karadžiću, ili pak kada se dovodi u pitanje postojanje BiH, ne dižu svoj glas. To definitivno nisu legitimni predstavnici Bošnjaka. Sve to treba staviti na sto i početi rješavati - kazao je Izetbegović za FTV.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.