open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Izglasane izmjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.
15.10.2020. u 14:34
get url
text
Radnici, ilustracija

Cilj izmjena je produženje rokova za završetak konsolidacije za privredna društva koja su već u ovom postupku, te za prijavu za uključenje onih društava koja posluju s poteškoćama, a iskazala su interes za konsolidaciju. Umjesto dosadašnjeg šestomjesečnog roka za podnošenje zahtjeva za finansijsku konsolidaciju, određen je novi do 31.12.2022. godine.

Bilo je zastupnika poput Sabine Ćudić iz Naše stranke koja je iznoseći stav stranke kazala da ovaj zakon predstavlja bacanje trske davljeniku.

- Ovo je kao da imate davljenika, vi ste na čamcu, i umjesto da ga spasite, bacate mu komade trske. Za nas je ključno pitanje šta sa ovim preduzećima i budućnosti - rekla je Ćudić.

Nijaz Helez (SDP) je izdvojio situaciju sa preduzećem Binas kojem Pretis duguje četiri miliona KM.

- Preduzeću Binas iz Bugojna, kompanija Pretis nije platila malo više od četiri miliona KM. Predlažem da ovaj dom zaključkom obaveže Vladu FBiH da svojim autoritetom pomogne Pretisu da izmiri dugovanja prema Binasu kako bi se i to preduzeće uspjelo konsolidovati - predložio je Helez.

Zaključak zastupnici nisu usvojili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.