U doba Rimskog carstva služio je višestruko - legionari su ga vodili sa sobom u borbe, čuvao je patricijske kuće i vile, borio se u gladijatorskim arenama, služio je i kao lovni pas.

Padom carstva Cane corso gubi namjenu borbenog psa, ali mu ostaje čuvanje posjeda, poljoprivrednih imanja, zaštite osoba i lov. Građa mu je srednja do velika.

Robusan je i jak, ali usprkos tome elegantan i izuzetno pokretljiv. Krasi ga vrlo stabilan karakter. On je pas koji prepoznaje namjere njemu strane osobe, pa se tako i odnosi prema istoj.

Njegova ljubav, privrženost, a osobito odanost prema svim članovima porodice bez obzira na dob i spol, ide do granica posesivnosti.

Uvijek je spreman na igru i druženje, pun je energije i samopouzdanja, a ponašanjem je vrlo sličan djetetu. Inteligentan, aktivan, ravnodušan, on je čuvar bez premca. Privržen je vlasniku, nježan prema djeci i porodici, a ako je potrebno, postaje strašan i hrabar zaštitnik osoba, kuće i posjeda.

Voli biti uključen u sve porodične aktivnosti, podnosi sve vremenske uvjete, ali neće podnijeti odvojenost od porodice i zajedničkih aktivnosti. Nikada neće odlutati od kuće i uvijek je u blizini vlasnika.

Nepovjerljiv je prema nepoznatima, ali isto tako zna napraviti razliku između prijatelja i neprijatelja. On se podjednako dobro snalazi i u dvorištu i u stanu. Prema psima istoga spola pokazuje dominaciju, ali isto tako suživot s drugim životinjama prihvaća kao normalno.

Budući vlasnici moraju znati da to nije pas kojeg se može ostavljati samog da, naprimjer, čuva kuću. Riječ je o pasmini koja voli uvijek biti uz svog vlasnika.

U rukama odgovornih vlasnika, koji će psa na vrijeme socijalizirati i upoznati s različitim životnim situacijama u urbanim sredinama te mu svaki dan priuštiti dovoljno treninga da zadovolji svoje fizičke potrebe, ovaj na prvi pogled opasan pas postat će maza uvijek spremna na igru s djecom, odraslima, psima, ali i drugim životinjama te vaš najbolji prijatelj.