open-navfaktor-logo
search
Ljetne neugodnosti
Izgorjeli ste na suncu, evo kako ćete sami sebi pomoći
Ozbiljnija opekotina može uzrokovati naticanje i plikove, a često je prate simptomi slični gripi, poput visoke temperature, mučnine, glavobolje i opće slabosti
22.07.2019. u 08:14
get url
text

Koža koja je usljed pretjeranog izlaganja suncu postala crvena i boli na dodir nije samo estetski, nego i vrlo ozbiljan zdravstveni problem, jer opekptine od sunca mogu biti okidač za nastanak carcinoma kože.

Ozbiljnija opekotina može uzrokovati naticanje i plikove, a često je prate simptomi slični gripi, poput visoke temperature, mučnine, glavobolje i opće slabosti.

Oštećenja kože uzrokovana su ultraljubičastim sunčevim zrakama UVA i UVB, a one su glavni krivci za crvenilo.

Osobe svijetle puti podložnije su opekotinama, a stručnjaci upozoravaju kako su posebno osjetljiva djeca koju nikako ne treba izlagati suncu kada je ono najjače, a to je između 10 i 16 sati u toku dana.

Ako ste ipak izgorjeli, prvo što možete učiniti jeste otići do apoteke i kupiti emulzije koji će smiriti upaljenu kožu.

Možete probati i neke od pripravaka iz kućne radinosti, a naročito je učinkovit gel na bazi aloe vere koja će vrlo brzo rashladiti i umiriti kožu.

Ukoliko ste imali sreće i opekli samo manju površinu kože na tijelu, odmah na nju stavite led omotan u pamučnu tkaninu. U suprotnom ćete se morati tuširati hladnom vodom.

Pomoći će i hladna kupka u koju možete staviti zobene pahuljice. Opustite se pola sata, a zob će regenerirati kožu.

Prije kupke možete probati sa otopinom jednakog udjela maslinovog ulja i sirćeta. Namažite kožu i ostavite smjesu da djeluje sat.

Dobro poznati u narodu lijek protiv opekotina od sunca je I jogurt. Pažljivo ga nanesite na zahvaćene dijelove kože i držite nekoliko minuta, a potom isperite.

Može pomoći i zeleni ili čaj od kamilice, čije ćete obloge staviti na upaljenu kožu i ostaviti sat da djeluje.

Šta izbjegavati

Ono što treba izbjegavati je nanošenje masnih preparata poput krema. Oni će dodatno zagrijavati oštećenu kožu i činit će se kao da se stanje opekotina pogoršalo. Takve kreme će zatvoriti pore, a opekotina će brže proći ako koža može “slobodno disati.”

Ono čega se svakako treba pridržavati je da dok se koža ne oporavi izbjegavajte sunce i pijte dovoljno tečnosti, najbolje čiste izvorske vode, a kaloričnu, masnu i začinjenu hranu, zamijenite laganim obrocima koji obiluju svježim voćem i povrćem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.