open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Izgrađen pristupni put kućama u ulici Avde Hodžića u Švrakinom Selu
Stanovnici ulice Avde Hodžića, u naselju Švrakino Selo, nakon više od 35 godina, dobili su pristupni put svojim kućama.
14.11.2020. u 16:13
get url
text
Švrakino Selo

Do sada su koristili usku, nepristupačnu pješačku stazu da bi došli do kuća, a vozilima Hitne pomoći i svim drugim vozilima je pristup bio onemogućen.

Rasema Džidić priča nam kako je sa suprugom, koji je nedavno perminuo, proteklih 36 godina muku mučila noseći građevinski materijal na leđima, uskom nepristupačnom stazom, jer kamioni, kao ni druga vozila nisu mogli doći do njihove kuće.

- Ranije smo nosili po 100 metara, materijal da pravimo kuću. Autima nikad nismo mogli prići, sve smo nosili na leđima. Meni ovo puno znači, ovdje imam dva sina, ovdje su bili borci na prvim linijama, godinama smo se obraćali za pomoć lokalnoj zajednici, međutim, bilo je potrebno otkupiti zemlju od jednog komšije i to niko do sada nije uradio. Sada je Općina to kupila i dala svoje zemljište, pa su nam uradili put širine da može i najveći kamion doći do naših kuća. Patili smo se godinama, evo sada, hvala Bogu, imamo uslove za normalan život - ispričala je Rasema.

Proteklih dana izgrađen je put iz ulice Kenana Demirovića, nakon čega su stanovnici šest kuća dobili pristupni put do svojih domova. Prije toga Općina je izdala urbanističku dozvolu i izvršila eksproprijaciju zemljišta u ulici Kenana Demirovića i spojila ga sa zemljištem u svom vlasništvu, nakon čega je trasiran put prema ovim kućama. Neriješeni imovinsko - pravni odnosi predstavljali su dugogodišnji problem, što je otežavalo otkup zemljišta, a samim tim i izgradnju prilaza individualnim stambenim objektima. Izgradnjom puta, stanovnicima ovog dijela Novog Grada svakodnevica je uveliko olakšana.

Kaltak Šahim, mještanin ovog dijela naselja istče da je prije 32 godine uselio u kuću, i da nikako do sad nisu imali puta. 

Jusuf Čelik živi u ovoj ulici od 1969. godine, tada je kaže, ovo naselje imalo samo dvije kuće. Davne 1978. godine, po regulacionom planu je bila planirana saobraćajnica ovdje i na osnovu toga smo pravili kuće, da nije bio ucrtan put, mi ne bi pravili kuće, ali do danas put nismo dobili. Ovaj put nam je svjetlo na kraju tunela - riječi su Jusufa Čelika, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.